Berágtak az ukránok - itt az oroszoknak szánt válaszcsapás

Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építésének leállítását és a NATO fekete-tengeri jelenlétének megerősítését sürgette Petro Porosenko ukrán államfő egy csütörtöki német lapinterjúban.
Dzindzisz Sztefan, 2018. november 29. csütörtök, 10:45
Fotó: AFP

Oroszország a Kercsi-szorosnál történt incidenssel bebizonyította, hogy ki akarja terjeszteni befolyását Ukrajnában, folyosót akar létrehozni az elfoglalt Donyec-medencétől az elfoglalt Krím félszigetig, és nem lehet kizárni, hogy még tovább fokozza agresszióját - mondta a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban.

Ezért "a szabad világ jövője dől el ezekben a napokban Ukrajnában" - fogalmazott Petro Porosenko, aki interjút adott a legnagyobb példányszámú német lapnak, a Bildnek is, amelyben úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes egészében el akarja foglalni Ukrajnát.

A Bildnek arról is szólt, hogy az orosz elnök Kelet-Ukrajna és a Krím után most az Azovi-tengert akarja megkaparintani, amelyen nemcsak ukrán kereskedelmi hajók "rekedtek meg" a területet a Fekete-tenger többi részétől elválasztó Kercsi-szorosnál történt incidens miatt, hanem három német hajó is.

Mindkét interjúban hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak egységes és határozott választ kell adnia Moszkva lépésére. A Berliner Morgenpostban kifejtette, hogy e válasz részeként le kell állítani az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Nyugatra szállító Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését, és az "elrettentés" céljából meg kell erősíteni Németország és szövetségesei katonai jelenlétét a Fekete-tengeren.

A Bildben közölt interjúban úgy fogalmazott: reméli, hogy a NATO-ban vannak tagállamok, amelyek hajlandóak hadihajókat vezényelni az Azovi-tengerre, hogy hozzájáruljanak Ukrajna biztonságához.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz határőrök elfoglaltak három ukrán hadihajót. Petro Porosenko az eset miatt 30 napra hadiállapotot rendelt el. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette Moszkvát és Kijevet, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2018.12.01 10:00

@atombandi: "a tenger alatti gazmezo kell neki, es mariupol, hogy donyeszket osszekosse krimmel"

Putyinnak úgy kell a gáz, mint az óceánba a víz. Így sem tudják megfelelő áron eladni az Oroszok az energiahordozóikat.
A Krim meg már össze van kötve az Oroszokkal egy hídon keresztül. Akkor azt minek építették, ha más elképzelések vannak?
Pont emiatt a híd miatt tudták kivitelezni ezt a provokációt, mert úgy hírlik elég körülményes engedélyeztetési feltételei vannak a híd alatti hajós átkelésnek. Éppen ezért az ukrán és az orosz sztori csak annyiban különbözik a kercsi indidenst illetően, hogy az Ukránok azt mondják, hogy precízen bejelentkeztek az átkeléshez, az Oroszok pedig azt állítják, hogy nem történt ilyen és ezért állították meg a hajót (nem beszélve az azokon utazó ukrán titkosügynökről).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.11.30 16:19

@atombandi: Persze annyira kétségbe van esve , hogy Szíriából páros lábbal rúgta ki az amcsikat. De ki fenyeget kit?? Ki az agresszor ?? Hány külföldi támaszponttal rendelkezik az USA, és hánnyal az oroszok ?? Ukrajna nem ellenfél az orosz medvének. Az orosz ipart tudást ne nézd le. A legjobb rakétákat repülő hajtóműveket ők gyártsák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.30 15:17

@Nyugatos_szolasszabadsag:
egyertelmu, a tenger alatti gazmezo kell neki, es mariupol, hogy donyeszket osszekosse krimmel. "sajnos" azt nem sikerult nekik bevenni, azota is tuske maradt bennuk. egyebkent egy britt hadihajoval is kekeckedtek, ugyanezen elkepzelesek menten, tehat en ebben nem az ukran provokaciot latom, hanem az orosz erofitogtatast, hogy ezt is megtehetjuk. kihuzza lassan a gyufat ez a putyin geyerek, trump sem fogja tudni a vegtelensegig mentegetni a diktator haverjait, mar a republikanus szenatus is tobbszor durvan leszavazta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.30 15:13

@MLB2018:
a 2003-ban, oroszorszag altal is alairt nemzetkozi szerzodes szerint az ukran hadihajok is atmehetnek a kercsi szoroson. innentol kezdve lehet azt mondani, hogy porosenko provokalt, de neki papirja van rola, hogy jogszeruen jart el. putyin mit tud felmutatni?

a valsztasra visszaterve, az osszes eselyes kihivoja vagy fogdaban volt, vagy eppen meghalt a valasztas elott. szerintem azzal sem lovok nagyon melle, hogyha azt mondom, hogy europaban az orosz ujsagirok a leghalandobbak. mig magyarorszagon az ellenzek toketlensege miatt nincs kihivoja orbannak, addig oroszorszagban mar a kgb-nek kell nagyuzemben eltenni oket az utbol, tehat erre a most valasztottak meg ujabb 6 evre duma pont olyan alsagos, mint egy kassai altal elfujt focimeccs, ahol az egyetlen erv mar csak az maradt, hogy a gyozelmet nem kell megmagyarazni.

https://hu.euronews.com/2018/10/09/melyponton-putyin-nepszerusege

de persze, hogy ezt is meg tudod magyarazni. mindezt ugy, hogy most nincs potens kihivoja, csak par udvari bolond, hogy tavolrol, nagyon tavolrol oroszorszag demokracianak, meg "szabad" valasztasnak latszodjon. de mindegy, ha neked erre megy az elvezes, elvezz erre, engem egy fidesztroll mar nem tud meglepni egy ujabb perverzioval, annyi van mar nekik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2018.11.30 14:59

@atombandi: "putyin uralkodasa a vegehez kozelit, esik a tamogatottsaga, ezert huzott 19-re lapot a kercsi incidenssel, amivel jopar nemzetkozi szerzodest sertett meg, de meg ezt is felvallalta. "

Áruld már el miért érte meg Putyinnak "bevállalni" a kercsi incidenst! Pont annyira érte meg neki, mint amennyire jót tett Aszadnak a gáztámadásos mizéria. A kettőben közös, hogy soha nem derült ki a nyugati médiában, hogy ki az igazi felelős. Ergo mindkét eset egy tudatos zavarkeltés, provokáció.

Ennyit a kétségbeesett csapkodásról. Az inkább mostanság az USA-ra jellemző.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html