Az iránymutatások célja biztosítani az uniós és nemzeti rendkívüli intézkedések zökkenőmentes gyakorlati végrehajtását, amennyiben az Egyesült Királyság április 12-én vagy későbbi időpontban megállapodás nélkül lép ki az unióból.

A szöveg egyebek mellett rögzíti, hogy az unióban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a kilépést követően is jogszerűen maradhatnak az EU-tagországban. Az EU a kölcsönösség alapján ugyanilyen megközelítést vár az Egyesült Királyságtól - tette hozzá a brüsszeli közlemény.

Leszögezték, a bel- és igazságügy területén az együttműködésnek a nemzetközi és nemzeti jogon alapuló - alternatív - keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie.

Azt is közölték, hogy a felkészülési intézkedéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság kilépése miatt érintett gyógyszerek zöme várhatóan megfelel majd az uniós jogszabályoknak a kilépés után is. Lehetséges azonban, hogy egyes gyógyszerek és orvostechnikai eszközök megfelelését nem sikerül időben biztosítani, ezért egyes termékek tekintetében fennáll a hiányhelyzet kockázata. Ennek elkerülése érdekében az uniós bizottság együtt fog működni az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a nemzeti gyógyszerészeti hatóságokkal az esetleges problémák kezelése érdekében.

Megállapodás nélküli kilépés esetén nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések, attól az időponttól kezdődően az unió egyetlen, a tagországaira vonatkozó jogszabálya sem alkalmazható többé az Egyesült Királyságra. London és az unió kapcsolatait a nemzetközi közjog - egyebek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai - szabályozzák majd. A brit állampolgároknak az Európai Unió határain ellenőrzésen kell átesniük - tették hozzá.