Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aláírásra azután került sor, hogy az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) csütörtökön - a témáról folytatott vitát követő szavazáson - nagy többséggel elfogadta jelentését, amelyben azt ajánlja az EP egészének, hogy jövő héten esedékes brüsszeli plenáris ülésén fogadja el a kilépési megállapodást annak érdekében, hogy Nagy-Britannia uniós tagsága rendezett módon szűnhessen meg.

A két uniós intézmény vezetőjének jóváhagyása nyomán a szöveget az Európai Parlament is ratifikálhatja január 29-i plenáris ülésén, és azt követően még az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanácsnak is végérvényesen el kell fogadnia - írta az MTI.

Von der Leyen Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy az aláírással "megnyitották az utat" az Európai Parlament számára a megállapodás ratifikálására.

Michel a közösségi oldalra feltöltött üzenetében a szigetország és az unió kapcsolatára utalva úgy fogalmazott, hogy a "dolgok elkerülhetetlenül megváltoznak, de a barátságunk megmarad. Új fejezetet indítunk partnerként és szövetségeseként". Hozzátette, már türelmetlenül várja, hogy együtt "írjuk ezt az új fejezetet".

Londonban csütörtökön törvényerőre emelkedett a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlamentben előző nap elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta. A Downing Street azt közölte, várhatóan napokon belül Boris Johnson kormányfő is aláírja a megállapodást.