Az angol font árfolyamára kötött határidős üzletek azt mutatják, hogy a piaci befektetők a brexit 2019. március 29-ei dátumának elhalasztására készülnek - írja a Bloomberg. A pesszimista várakozásokat tükröző opciós kötések immáron inkább kilenc, mint három hónapon belül számítanak kellemetlen fejleményekre. Eközben kezdenek kirajzolódni a körvonalai annak, mivel áll elő Theresa May miniszterelnök, ha - ahogy az várható - kormányának az EU-val kötött válási megállapodása elbukik a parlamenti szavazáson.

Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő szerint a kormányfő olyan javaslattal állhat elő, amely a következő intézkedéseit sorolja fel. Ezt három napon belül beterjesztheti a törvényhozásnak. Elvileg erről az előterjesztésről nem kellene gyorsan dönteniük a képviselőknek, azonban az informátor szerint a szavazást egy héten belül megtarthatják. Ennél többet nem szivárogtattak ki a miniszterelnök terveiről.

Óvatos ellenzéki vezér

Jeremy Corbyn az ellenzéki Munkáspárt elnöke Wakefield városában tartott beszédében azt mondta, hogy nem zárja ki az európai alapszerződés 50. cikkelye szerinti kilépési eljárás meghosszabbítását, azaz a márciusi végi kilépés elhalasztását abban az esetben, ha a kormány elveszti a parlamenti szavazást, s ezt követően előrehozott választásokat írnak ki.

Corbynnak régóta ez a kedvenc forgatókönyve, mert abban bízik, hogy a konzervatív kormány ügyetlenkedését megelégelő szavazók őt emelnék a szigetország miniszterelnöki székébe. Pártja a szavazáson azzal a vállalással indulna, hogy csak válási megállapodás alapján léptetnék ki az Egyesült Királyságot az EU-ból, azaz kizárnák ennek ellentétét, ami a súlyos gazdasági következményekkel, így munkahelyek elvesztésével járna.

Ezt megelőzően May - először 2016. júniusa, a függetlenségi népszavazás, illetve miniszterelnöki megbízatásának elnyerése óta - nyíltan beszélt arról, mi lenne, ha kormánya válási javaslata elbukna a parlamentben. Annyit ígért, hogy azonnal reagálna, ha ez bekövetkezne. A törvényhozás egyébként a kormány akarata ellenére elfogadta azt a javaslatot, amely szerint ebben az esetben legfeljebb három nap állna a kormányfő rendelkezésére, hogy visszavigye az előterjesztést újabb szavazásra (hátha másodszorra átmegy).

Kínos fejlemény

Kiderült, hogy May az elmúlt napokban munkáspárti, tehát ellenzéki képviselőkkel is egyeztetett azt firtatva, kik lennének közülük hajlandóak - szembe fordulva párjukkal - megszavazni a kormányjavaslatot. A Bloomberg szerint, ha akadnának is ilyen politikusok a körükben, nem lennének elegen ahhoz, hogy pótolják azt a 120 tory kollégájukat, aki nyíltan kijelentette, hogy le fogja szavazni az előterjesztést.

Az elmúlt napok fejleményei (a kormányfő sorozatos veresége a kormányt mozgásterét szűkítő parlamenti szavazásokon, a nyílt egyezkedés az ellenzékkel) arra utalnak, hogy Theresa May elveszti az ellenőrzést a brexit előkészítése felett - vélik a Bloomberg szerkesztői. Ezt akarja kihasználni a Munkáspárt - nem véletlen, hogy Corbyn beszédének fő mondanivalója szerint az a kormány, amely nem tudja elfogadtatni a parlamenttel kulcsfontosságú törvényjavaslatait, megértett a bukásra.

Kevesebb mint 80 nap maradt hátra az Egyesült Királyság kilépéséig az Európai Unióból.