Odacsaptak a simlis valutaváltóknak

Megelégelte a cseh parlament, hogy a valutaváltók egy része átveri az ügyfeleit - egy törvénymódosítás nyomán az utóbbiak vissza is csinálhatják az üzletet.
Barabás Júlia, 2019. április 5. péntek, 20:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A cseheket régóta bosszantják a simlis valutaváltók, akik irreális árfolyamok alkalmazásával verik át az ügyfeleiket, nem törődve azzal sem, milyen imázst alakítani ki ezzel a külföldi turistákban a Csehországról. A parlament megelégelte az ügyet, és decemberben módosította a valutaváltásról szóló törvényt. A módosítások most léptek érvénybe - adta hírül a Radio Praha.

A legnagyobb változás, hogy az ügyfeleknek a valutaváltást követően három órán belül módjuk lesz visszacsinálni az üzletet, feltéve, hogy 1000 eurónál nem nagyobb összeget váltottak át - derült ki Markéta Fiserová, a cseh jegybank szóvivőjének szavaiból. Emellett a valutaváltók a jövőben nem alkalmazhatnak kedvezményes, úgynevezett VIP árfolyamokat, továbbá nem számíthatnak fel külön díjat a szolgáltatásukért (azaz az árrésből kell megélniük).

A szóvivő elárulta, hogy sokat várnak a változásoktól, miután eddig évente 250-300 panasz érkezett a jegybankhoz a valutaváltók viselt dolgai miatt. És ez nyilván csak a jéghegy csúcsa, mert a turisták, akiket sérelem ért vélhetően nem vesztegették az idejüket reklamációs ügyintézéssel. A valutaváltók szakmai szervezete persze úgy véli, hogy a változtatások miatt bezárhatnak a banki váltóhelyek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.04.06 08:10

Simlisek nem csak ott hanem mindenütt. Szolgáltatások termékek árai EUR ben feltüntetve amikor fizetsz akkor pedig a "nemzeti valutában" kell fizetned de előtte osztanak szoroznak a saját egyedi és a valóságtól elrugaszkodott árfolyamaikon .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html