Az elvadult politikai háború riasztó hetei jönnek

Drámai következményei lehetnek annak a lehetőségnek, hogy Donald Trump, az USA elnöke megszegte az elnökválasztás kampányfinanszírozási szabályait. Hollywoodi forgatókönyvírók sem találhatnak ki olyan sztorit, amilyet a valóság a következő hetekben produkálhat.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 22. szerda, 10:45
Fotó: AFP

Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatának legjobb napja volt augusztus 21., következésképpen ugyanez a legrosszabb napja volt Donald Trump elnökségének - kezdi háttéranyagát Edward Luce, a Financial Times (FT) Egyesült Államokkal foglalkozó szakírója. Kicsivel az előtt, hogy korábbi kampánymenedzserét, Paul Manafortot számos csalásban bűnösnek találták, személyes ügyvédje, Michael Cohen az elnök nevének említése nélkül azt állította, Trump utasította, hogy vásárolja meg egy pornószínésznő és egy modell hallgatását, akikkel futó viszonya volt.

Az FT szakírója szerint ezek az ügyek eddig a legvilágosabb jelei annak, hogy Mueller független ügyészi vizsgálata, amelynek fő célja, hogy kiderítse: befolyásolták-e az oroszok a 2016-os elnökválasztást a volt ingatlanmágnás javára, közeledik ahhoz, hogy Trumpot is megvádolja valamivel. Mind Manafort, mind Cohen ügyében újabb fordulók jönnek, és a két Trumphoz közeli személy ellen hosszú vádlistát állítottak össze az ügyészek.

Most jön az igazi dráma

A független ügyész azonban eddig csak a felszínt kapargatta, a dráma csak most fog igazán kibontakozni - állítja az USA politikai viszonyait jól ismerő publicista. Mueller - aki egyébként bejegyzett támogatója az elnök pártjának, a Republikánus Pártnak - három olyan veszéllyel néz szembe, amelyek az Egyesült Államok elnökét is csiki-csuki helyzetben hozhatják.

Az első, hogy Trump felmentheti. Ezt kétszer már megpróbálta, és lehet, hogy tanácsadói nem tudják majd lebeszélni a harmadik próbálkozásról. Már az augusztusi fejlemények előtt is a bizalomra érdemtelen, hiteltelen embernek minősítette Muellert. Azt állította, hogy egy húron pendül volt elnökválasztási ellenfele, a demokrata Hillary Clinton embereivel. Azzal vádolta Mueller csapatát, hogy Joseph McCarthy szenátor 1950-es évekbeli kommunistaüldözéséhez hasonló koncepciós vizsgálatokat vezetnek.

Közelednek a választások

Eközben mindössze 11 hét maradt hátra az időközi kongresszusi választásokig. Az ellenzéki demokratáknak jó esélyük van arra, hogy megszerezzék a többséget a képviselőházban és esetleg a szenátusban is. Ha ez sikerül, akkor meglesz a hatalmuk arra, hogy alkotmányos vádemelési eljárást (impeachment) indítsanak az államfő ellen. Emellett Muellert kinevezhetik kongresszusi különleges ügyésznek, azaz gyakorlatilag visszahelyezhetik a státusába, ha Trump korábban kirúgná.

A második veszély, amely a különleges ügyészt fenyegeti, hogy az elnök - hivatali hatalmával élve - felmenti Manafortot, illetve bárki mást, aki a vizsgálat alanya lehet, például Trump fiát és sógorát. Ezzel elejét veheti, hogy Mueller tanúkként támaszkodjon rájuk, ugyanakkor ezzel is provokálná a demokratákat, akik - ha megszerzik a képviselőházi többséget - impeachmentet kezdeményezhetnek ellene.

Ellentmondásba keveredett

Trump már eddig is tett ellentmondó nyilatkozatokat azzal a 2016. júniusi találkozóval kapcsolatban, amelyet a Trump-toronyban tartottak kampányfőnöke, fia, sógora és egy orosz ügyvédnő részvételével. Az utóbbi azt állította, hogy terhelő információi vannak Clinton kampányáról. Az elnök először azt állította, hogy nem tudott az ügyről, majd azt, hogy az orosz gyermekek amerikai örökbe fogadásáról tárgyaltak. Ez a meeting része lehet egy olyan vádnak, amely szerint Trump együttműködött Oroszországgal az elnökválasztás elcsalása érdekében.

A harmadik zátony, amelyre Mueller hajója felfuthat, az elnököt védő jogi szabályozás. Trump világossá tette, hogy önként nem tesz eleget a különleges ügyész kihallgatási kérelmének. Ha az utóbbi megpróbálja beidézni, akkor az ügy gyorsan a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet, amelynek élén hamarosan az elnök jelöltje, Brett Kavanaugh ülhet. Kavanaugh világossá tette: úgy értelmezi a jogot, hogy az igazságszolgáltatás nem akadályozhatja az állam első emberét hivatali teendői ellátásában.

Alkotmányos válság

Bármelyik lehetőség megvalósulása ebből a háromból az alkotmányos válság határára sodorhatja az Egyesült Államokat. Emellett kiszámíthatatlan hatása lehet az időközi választásokra. A szavazók eddig nem sok figyelmet fordítottak Mueller 15 hónapja folyó vizsgálatára, ám ez gyökeresen megváltozhat. Akárhogy is lesz, az FT szakírója szerint Trump elnöksége veszedelmes szakaszába lépett.

A közelgő szavazás előtt két olyan részre szakadhat az ország, amely az amerikai közéletet besározó, gyalázatos vádat fogalmaz meg. Az egyik csoport azt gondolhatja, hogy az elszabadult állami intézmények boszorkányüldözést folytatnak az USA elnöke ellen, a másik pedig azt, hogy az Egyesült Államok államfője bűnöző. A valóság olyan riasztó képest fest, hogy a Fehér Ház-i történetek iránt fogékony forgatókönyvírók sem tudnak ahhoz hasonló sztorit kitalálni, amilyennek hamarosan tanúi lehetünk.

A fotó forrása: Saul Loeb/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.22 14:59

en azt gondolom trump csak egy atmeneti jelenseg a politikaban. a regi berogzult hangadok elleni tiltakozaskent kerulhetett egyaltalan kepbe. ez nem mas, mint a valtozas utani igeny. az usa valtozasra szorul, trump egy csomo jo dolgot is csinalt a meretes balfaszsagai ellenere. pontosabban meg ez sem teljesen igaz, mert csak oldal kerdese, hogy mit tekintunk balfaszsagnak. az "america first" fele politikaba siman beillik a parizsi egyezmeny felmondasa, ahogy az autok fogyasztasanak a csokkenteset eloiro torveny eltorlese is. hiszen az usa olaj exportor, igy nekik nem szandekuk letorni az olajarat a fogyasztas visszafogasaval.

szoval az eddigi cselekedetei lehetnek velemenyesek, de legalabb annyian tamogatjak, mint ahanyan agalnak ellene. inkabb politikai stilusa az, ami miatt sokan haragszanak ra, de az usa szempontjabol jo helyen kezdte el kapirgalni a dolgokat es a celjai is vilagosan erthetoek. nem ejtek konnyet erte, ha eltavolitjak, de mindket nagy partban korbe kene nezni, hogy miert alakult igy a helyzet. en szivesen latnam mitt romneyt is az usa elen, inkabb, mint valami balfasz demokratat, bar azt kell mondjam naluk amugy sincs akkora tavolsag a ket part kozott, mint ahogy europaban megszokott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.08.22 13:37

Amikor azt olvasod, hogy Financial Times, na akkor legyél résen. Akkor jön a huhogás :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html