A közelgő húsvéti ünnepek többe fognak kerülni a lengyeleknek, mint a tavalyiak - idézte a Baromet Providenta  kutatásait a Rzeczpospolita. A megkérdezett emberek szavaiból kiderül, hogy átlag a 526 zloty (40 ezer forint) kiadásra számítanak, ami 126-tal (9500 forint) több, mint egy éve.

A lengyelek többsége otthon tölti az ünnepeket a családjával (ezt tervezi a megkérdezettek 73 százaléka), a közeli rokonok és barátok meglátogatására a válaszadók 42 százaléka készül.

A húsvét alkalmával nem csupán a terített asztal gazdagsága kerül többe a szokásosnál, hanem ajándékokra is költenek az emberek. Egyre többen tervezik azt, hogy nem csupán a gyerekeknek vesznek édességet, hanem felnőtt szeretteiket megajándékozzák. Idén minden második lengyel erre készül - tavaly csak 37 százalék volt ez az arány.

A drágulás hátterében két ok húzódik meg: egyrészt jócskán felmentek az árak, ezen belül kiemelkedően az élelmiszerárak a boltokban, másrészt magasabbak a jövedelmek is, így vannak, akik többet engedhetnek meg maguknak, mint tavaly.

A fotó forrása: Shutterstock.