Az Európai Parlament (EP) többsége példa nélküli bírálatban részesítette Orbán Viktor miniszterelnököt azért, mert regnálása alatt rendszerszinten megsértik a demokrácia alapszabályait Magyarországon - számol be a Bloomberg az EP szavazásáról, amelyen kétharmados többséggel támogatták az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását az ország ellen az európai alapértékek megsértése miatt. A forint 0,4 százalékkal gyengült az euróval szemben, a budapesti tőzsde vezető indexe a BUX 0,5 százalékkal csökkent.

Bár nem valószínű, hogy végül kemény szankciókat sóznak Magyarország nyakába - a legsúlyosabb ezek közül az ország EU-s szavazati jogának megvonása lenne -, a Bloomberg cikkírói szerint a voksolás rávilágított az EU-párti és a populista politikai erők küzdelmére a jövő májusi európai parlamenti választás előtt. Orbán Viktor, aki harmadik kormányzati ciklusát tölti egyhuzamban, azzal kérkedett, hogy illiberális államot épít - folytatódik a hírügynökség tudósítása -, fityiszt mutatott az EU-nak és részt vállalt az EU mélyebb integrációjának akadályozásában.

Válasz a sok fityiszre?

Az EP ajánlása most átkerül az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácshoz, amelynek tagjai egyfajta politikai forró krumpliként dobálhatják a levegőbe a másik hasonló üggyel, a demokratikus értékek lengyelországi megsértésével, a brexit kezelésével és a Donald Trump amerikai elnök viselkedésével együtt, amely kikezdi a második világháború utáni világrendet.

A 447-197-es szavazati arány rávilágít arra, mennyire felbosszantották Európát Orbán Viktor évek óta húzó támadásai az állampolgári jogokkal, a jogszolgáltatás függetlenségével, az oktatás szabadságával és a média sokszínűségével szemben - vélik a Bloomberg cikkírói.

A fotó forrása: Shutterstock