Egy friss közvélemény-kutatás szerint Németországban a legfontosabb politikai problémák listáján a klímaváltozás megállítása megelőzte a bevándorlás megfékezését. Ez az az ügy tehát, amely a legnagyobb aggodalmat kelti a választókban, ezért határozott megoldást várnak rá politikusaiktól. Más uniós tagországokban is a legfontosabb ügyek közé került a globális felmelegedés kérdése, az európai parlamenti választások előtt ez a gond felzárkózott a bevándorlás és a gazdaság állapota mellé - derül ki az AP amerikai hírügynökség cikkéből.

Számos országban a legfontosabb megoldandó feladatok között említik a választók a klímaváltozás megelőzősét, amikor az Európa előtt álló kihívásokról beszélnek - mondja Derek Beach, a dán University of Aarhus politológus professzora. Dániában gyakorlatilag ez volt az egyetlen ügy, amelyet az emberek emlegettek az európai uniós választásokról beszélgetve. Ebben nagy szerepe lehetett a svéd Greta Thunberg tinédzser inspirációjára indult tiltakozássorozatnak, amelyben egész Európában követelik a fiatalok, hogy az államok azonnal gyorsítsák fel a globális felmelegedést megelőzni hivatott lépéseiket.

Civil akció

Michael Recktenwald 53 éves német vendéglős, akinek étterme egy kis szigeten, Langeoogon van, attól tart, hogy gyermekei már nem élvezhetik majd az Északi-tengerre nyíló kilátást, amit otthona és vendéglője kínál nekik és a turistáknak, mert a klímaváltozás miatt lakóhelye részben az emelkedő tengerszint alá kerül, részben egyre durvábbak lesznek a viharok, amelyek élhetetlenné teszik a környezetet. Ezért további nyolc családdal és egy skandináv ifjúsági szervezettel összefogva pert indítottak az EU ellen azzal a követeléssel, hogy fogadjon el a jelenleginél ambiciózusabb célokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A bíróság formai okok miatt elutasította keresetüket, de fellebbeznek.

Recktenwald nem tartozik semmilyen párthoz, ám a politikusok figyelmét nem kerülte el a választók hangulatának módosulása. A klímaváltozás miatt erősödő aggodalmak az ezzel a veszéllyel (is) évtizedek óta foglalkozó zöldeknek adhatnak hátszelet. Egy a napokban készült felmérés szerint Németországban 19 százalékos szavazati arányra számíthatnak az EP-választásokon, amivel megelőznék a szociáldemokratákat. A globális felmelegedés ügyében mi szólalhatunk meg a legnagyobb hitelességgel - emeli ki Ska Keller, az Európai Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-s pártcsalád társelnöke. A zöldeknek 52 képviselőjük volt az EP-ben, aminek jelentős növekedésére számítottak a szakértők a szavazás előtt.

Ébresztő!

Más pártok is rárepültek a klímaváltozás ügyére. Az Angela Merkel német kancellár vezette konzervatív CDU azt ígéri, hogy betűről betűre végre fogja hajtani a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott nemzetközi klímavédelmi megállapodást. A politikusok reményei szerint ezzel meg lehetne előzni, hogy a Föld légkörének hőmérséklete több mint két Celsius-fokkal emelkedjen az ipari forradalom kezdete, azaz a 150-200 évvel ezelőtti szinthez képest.

Ugyanakkor - hasonlóan a többi néppárthoz - a német kormánypárt is hezitál meglépni azokat a drákói, ezért az emberektől áldozatot váró lépéseket, amelyekre a tudósok szerint szükség lenne e cél eléréséhez. Drasztikusan kellene csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását, ami megnövelheti az elektromos energia árát, illetve klímaadót kellene kivetni az elégetésükkel szén-dioxidot a levegőbe juttató üzemanyagokra.

Nehéz meccs lesz

Franciaországban a benzin nem túl jelentős áremelése robbantotta ki tavaly novemberben a sárga mellényesek tiltakozó akcióit, amelyek főként Párizsban részben randalírozássá váltak. Ez tartózkodóbbá tette a többi európai kormányt a hasonló intézkedések bevezetésétől. Egyes szélsőjobboldali pártok vitatják a tudósok globális felmelegedéssel kapcsolatos állításait, mert abban bíznak, hogy ezzel megnyerhetik maguknak ez ellen hozott intézkedések gazdasági következményei miatt aggódó szavazókat.

Olyan országokban, ahol a gazdaság nem teljesít valami jól, luxusnak tűnhet a klímaváltozás miatt aggódni. Annak, akinek két 20 év körüli gyereke nem kap munkát, a gazdaság lesz a legfőbb gondja - mondja Beach a dél-európai ifjúsági munkanélküliségre utalva. Ugyanakkor abban egyetértenek a szakértők, hogy ez az az ügy, amelyet jobban lehet kezelni európai szinten, mint nemzeti keretek között (hiszen a klíma, akárcsak a zene, nem ismer határokat). A szavazók többsége könnyen beláthatja, hogy a globális felmelegedés az a veszély, amellyel az európaiak együtt tudnak megküzdeni - foglalja össze a lényeget Beach.