Megbántotta az uralkodóházat Harry herceg és Meghan hercegné

Szelet vetett és vihart aratott Sussex hercegnéje és hercege azzal a döntésével, hogy kivonja magát a brit királyi családra háruló kötelezettségek nagy részének teljesítése alól. A sok kérdés közül az egyik: miből fognak élni ezután? Várhatóan nem lesznek hajléktalanok.
Komócsin Sándor, 2020. január 9. csütörtök, 19:35
Fotó: MTI/AP - Frank Augstein

A brit királyi család megbántódott, miután Harry herceg és felesége, Meghan, azaz Sussex hercege és hercegnéje előzetes konzultáció nélkül úgy döntött hátrább lép az uralkodói ház tagjaira nehezedő kötelezettségek teljesítésétől - írja a BBC. A Buckingham Palota csak annyit tudott, hogy felmerült az életmódváltás lehetősége, de erről csak előzeteses beszélgetések folytak - árulta el Jonny Dymond, a BBC királyi házzal foglalkozó tudósítója.

Harry és Meghan közleményükben ennek némileg ellentmondva azt állítják, hogy sok hónapon át érlelték a döntésüket, miközben belső konzultációkat folytattak. A legnagyobb vitát azzal a megjegyzésükkel kavarták, hogy pénzügyileg függetlenné akarnak válni, illetve hogy miközben Észak-Amerika és az Egyesült Királyság között fogják megosztani az idejüket, továbbra is teljesíteni akarják a királynővel, az Egyesült Királysággal és a Brit Nemzetközösséggel szembeni kötelezettségeiket.

Nem fog menni

Enyhén szólva nem lesz könnyű dolga Harrynak és Meghannak, ha normális életet akarnak élni, ugyanis szokatlan döntésük csak növelte a média érdeklődését irántuk - véli Kate Williams a királyi házzal foglalkozó történész. Harry és Meghan globális celebek, a hercegné korábbi tévés karrierje miatt nem új szereplő a sztárok világában, nem beszélve a hercegről, aki a nyilvánosság előtt nőtt fel. Függetlenségi törekvésüket csak érdekesebbé teheti, ha Harry apja, majd bátyja lesz az Egyesült Királyság királya.

A szakértő emlékeztet arra, hogy ismertségük miatt folyamatos védelem alatt kell állniuk, főként, hogy a média érdeklődése nem fog enyhülni irántuk. Ha a "pénzügyi függetlenséget" úgy gondolták, hogy Kanadában jótékonysági alapjuk vezetőiként élnének, ehhez előbb be kellene indulnia a vállalkozásnak. Az elképzelhető, hogy amikor az Egyesült Királyságban tartózkodnak, akkor a rendőrség és a külügyminisztérium finanszírozná a védelmüket, ahogy a királyi család többi tagjáét, míg Kanadában az alapítványuk jövedelméből oldanák meg ezt.

Volt már ilyen

Penny Junort, a királyi családdal foglalkozó újságírót Lady Diana húzására emlékezteti Harry és Meghan döntése. Miután különváltak Charles hercegtől, Diana 50 jótékonysági szereplését mondta le anélkül, hogy bárkivel egyeztetett volna. Szerinte bizarr, hogy ugyanezt tette most Sussex hercegnéje és hercege, miután nem magánemberek, minden lépésükkel felelősséggel tartoznak a családjuknak és a brit társadalomnak.

Keményebben fogalmaz Graham Smith, a Republic nevű szervezet szóvivője. Ez a szervezet azért küzd, hogy a szigetországnak választott államfője legyen a királyi család feje helyett. Szerinte Harry és Meghan lépése egyenesen a monarchia jövőjével kapcsolatban vet fel kéréseket. Például joggal kérdezhetik meg az adófizetők, hogy miért éri meg nekik állni a házaspár biztonságának és luxusszintű életmódjának költségeit? Szerinte azt akarják, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon: nem vállalják a terheket, amelyek a királyi ház tagjaira hárulnak, de amíg nem találnak saját pénzügyi forrást, elfogadják a közpénzt kiadásaikra.

Jonny Dymond szerint az életmódváltás több kérdést vet fel, mint ahányra választ ad. Hol fog a házaspár élni és miből? Milyen lesz a viszonyuk a királyi család többi tagjával? Mit jelent az új helyzet közjogi értelemben? Egyesek szerint Harry és Meghan döntése illeszkedik abba a felfogásba, hogy a 21. században kisebb szerepet kell játszania a közéletben a királyi családnak, mint korábban. Ennek azonban ellentmond, hogy Sussex hercegnéje és hercege olyan széles rétegeket ért el a médiában való megjelenésükkel, amelyeket a család más tagjai nem. Ez a hatás része lehetne a királyi család megújult szerepének.

Jelek

Az elmúlt hónapokban számos jele volt annak, hogy a házaspár nincs elragadtatva helyzetétől. Sussex hercegnéje beperelte a Mail on Sunday lapot, mondván: jogtalanul hozta nyilvánosságra magánleveleit. Az újság kitartott amellett, hogy nem követett el hibát. Ekkoriban Harry herceg teljes mellszélességgel felesége mellé állt, és kemény szavakkal ostorozta a szerinte gátlástalan bulvársajtót. Az ITV-nek adott interjújában Meghan - utalva az újságok intenzív érdeklődésére - "küzdelemként" írta le az anyaságát első szülött gyermekükkel.

A házaspár mostani döntésének az is része, hogy kivonják magukat az úgynevezett királyi rotációs rendszerből, amelyben az újságírók jól megválogatott részének exkluzív kapcsolatteremtési lehetőséget adtak a királyi család tagjaival. Szerintük ezt a rendszer idejétmúlt, miután még a média gigantikus átalakulása, az internet forradalma előtt alakították ki. Terveik szerint alulról szerveződő médiaszervezeteken és ifjú, nyitott újságírókon át fognak kapcsolatot tartani az emberekkel. Harry a hatodik a trónutódlási sorban apja, bátyja és az utóbbi három gyermeke után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.01.10 21:57

@mpapa: ** akkor meg minek élje az életét allandó kamerák kereszttűzében.**. A felesége mindent megtesz, hogy a kamerák kereszttüzében lehessen. Nem véletlenül kéredzkedett be a Vogue-hoz is vendég szerkesztőnek, amit színésznőként sosem érhetett volna el. És azt hiszem, még sok mindent remél a ?címétől?. Ha arról lenne szó, amit te írsz, hogy nem akar bohóc lenni, akkor lemondana rangról, pénzről, visszavonulna, és pár év múlva a kutyát sem érdekelné, élhetnének nyugodtan. De ez a fél évig leszek bohóc, ha a másik félévre fizetett szabadságot kapok, ez nagyon silány. A kamerák meg ezután jönnek, sokkal többször, hazajöttek, visszamentek, mind hír lesz. Harry tökéletes papucs lett. Talán emlékszel az esküvői tiara körüli ügyre. Harry nekiugrott Erzsébetnek, hogy Meghan azt a fejéket veszi fel, amelyiket akarja. Erzsébet azt válaszolta, hogy vagy azt, amelyiket kölcsön adom neki. Pedig ez csak egy kis ügy volt. Harry meg fogja kapni, amit kér, mert a nagymami kedvenc unokája, az apja továbbra is eltartja, a szülők mindig a fekete bárányokat segítették, mert a rendes gyerekkel nem kell foglalkozni, az magától is tudja, mi a dolga. Ez van, de ezt helyes döntésnek nevezni elég furcsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.10 00:32

Igaza van Harrynek. Kicsi a valószínűsége, hogy király legyen akkor meg minek élje az életét allandó kamerák kereszttűzében. Nem akar "bohóc" lenni. Max. akkor lehet király ha Vilmos teljes családja egy szerencsétlenségben elpusztul és az apja is feldobja a pacskert idő előtt.
Én is ezt csinálnám a helyében. Raciónális döntés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.01.10 00:21

@hedviga: **Hát igen, már a hercegek sem olyanok, mint voltak.**. Vannak olyanok, akik olyanok, amilyennek lenniük illik. Harryból papucs lett, vagy rájön idővel, vagy el lesz az előszobában, míg a felesége címlapot szerkeszt, szerepel is rajta, és ezzel az ismertséggel visszatér a színpadra, TV-be is. Ez a jövő zenéje. De egy hercegről ne általánosíts.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.09 23:02

...arról nem is beszélve, hogy ott is lassan már Mohamed próféta fog uralkodni, nem a királynő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.09 22:46

...de hát már Anglia sem az, ami volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html