Elfogyott Brüsszel türelme - léptek a lengyel ügyben

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság (EB) az igazságügyi reformok keretében létrehozott fegyelmi kamara miatt, amelyek az aggályok szerint fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést - jelentették be szerdán Brüsszelben az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 3. szerda, 16:45
Fotó: AFP

Az EB hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás az értékelés szerint a bírói függetlenségét aláásó jogszabály ügyében. Hangsúlyozták, hogy az igazságügyi dolgozók különböző feltételezett kihágásaival foglalkozó, tavaly létrehozott fegyelmi testületről szóló szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, valamint nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival.

A lengyel hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy nem kielégítő, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően - ha szükséges - az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

A fegyelmi kamara elsődleges célja - az igazságügyi reform többi részéhez hasonlóan -, hogy rendszerszintűen a kormány politikai ellenőrzése alá vonják a bírákat

- mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke. Hozzátette: az új szabályozás egyértelműen káros hatással van az igazságszolgáltatás függetlenségére Lengyelországban.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt 2017 végén megindította Varsóval szemben az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást. A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztésével vagy egyéb szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyhangú támogatása szükséges, amit szakértők szinte kizártnak tartanak. Az utóbbi években számos bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK