A Lengyelországban dolgozó négy ukránból három több mint 2500 zlotyt (190 ezer forint) kap kézhez havonta, azaz vagy ugyanannyit, vagy éppenséggel többet keresnek, mint az ugyanolyan állásban levő lengyelek - idézte a Business Insider Polska a Personal Service felmérését.

A jelentés szerint minden ötödik lengyelországi cég alkalmaz ukránokat, a vállalatok 17 százaléka egy éven belül foglalkoztatni kíván ukrán dolgozókat. A keleti szomszédtól érkező vendégmunkások iránti kereslet az országban folyamatosan nő, és ezzel együtt a lengyel munkaadók által kínált bérek is.

Lengyelországban az ott dolgozó ukránok 15 százaléka 3500 zloty feletti jövedelemre tesz szert. A Personnel Service adataiból kiderül, hogy ez ugyanannyi vagy még magasabb, mint az ugyanolyan beosztásban levő lengyel kolléga fizetése.

A munkaadók sokszor támogatják külföldi alkalmazottaik lakhatását is, akik így többet tudnak megtakarítani jövedelmükből. Tízből kilenc ukrán havi 1000 zlotynál nem ad ki többet. Általában saját megélhetésükre havi 200-500 zlotyt szánnak.

A fotó forrása: Pixabay.