Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brexit feltételeiről a londoni kormány és az Európai Tanács között létrejött megállapodás nyomán sokan azt találgatják, hogy Lengyelország, Magyarország, Spanyolország, netán Belgium lesz-e a következő, amely követi a brit példát - írta a forbes.pl. A londoni Unibet fogadóirodánál tippelni is lehet erre.

A kérdés egészen pontosan úgy szól: mi az esélye annak, hogy az adott európai uniós tagországban három évben belül kiírnak egy népszavazást az EU-s kilépésről. A Brüsszel iránt meglehetősen szkeptikus kormányzati politika ellenére nem a magyarok vagy a lengyelek hagynák el az uniót legszívesebben, mert óriási az EU társadalmi támogatottsága.

Az oddsok alapján Olaszország áll az élen: a függetlenségi népszavazás kiírásának esélye három éven belül az olaszok esetében 13,5 százalék. Görögországnál 9,1 százalék jött ki, Lengyelország csak a harmadik 6,7 százalékkal. Ugyanennyi egy ilyen referendum kiírásának esélye a szkeptikusnak tartott magyarok esetében is.

Ezután Belgium, Bulgária és Horvátország kövezik számos más tagállammal együtt, 4,8 százalékos aránnyal. A csehek, szlovákok, szlovének és a románok esetén 2,9 százalék a valószínűség . A sor végén Franciaország, Németország és Málta áll mindössze két százalékkal.