Fontos bejelentést tett Donald Trump

Oroszországot és Kínát emelte ki az Egyesült Államok riválisaként Donald Trump amerikai elnök a hétfőn ismertetett nemzetbiztonsági stratégiájában.
Domokos László, 2017. december 18. hétfő, 22:37
Fotó: AFP

A dokumentum szerint Moszkva és Peking is kihívást jelent az Egyesült Államok erejére, biztonságára és gazdasági virágzására nézve. Eltökéltek abban, hogy a gazdaságot kevésbé szabaddá és kevésbé igazságossá tegyék, növeljék katonai erejüket, illetve uralják az információ- és adatáramlást, hogy így elnyomhassák lakosságukat és kiterjeszthessék befolyásukat - szerepel az stratégiában, dacára Donald Trump korábbi igyekezetének, hogy szoros kapcsolatot építsen ki Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökökkel.

A stratégia említést tesz arról is, hogy Oroszország felforgató taktikák korszerűsített változataival próbálja világszerte befolyásolni más országok belügyeit, ugyanakkor közvetlenül nem tett utalást az amerikai hírszerzési szolgálatok egyöntetű megállapítására, miszerint Moszkva állítólag beavatkozott a tavalyi elnökválasztás folyamatába - írta az MTI alapján az mno.hu.

A Kínával és Oroszországgal való versengés arra készteti Washingtont, értékelje át politikáját, miszerint a rivális államokkal való együttműködés és bevonásuk a nemzetközi szervezetekbe, "megbízható partnerekké teszi őket". Az új dokumentumból kimaradt a Barack Obama elnök 2016-os stratégiájában nemzetbiztonsági kockázatként szereplő klímaváltozás.

Ugyanakkor az irat Észak-Koreát, Iránt és iszlamista szélsőséges csoportokat nevesít fenyegetésként. A szöveg felhívta a figyelmet, hogy Észak-Korea vegyi- és biológiai fegyvereket is fejleszt, amelyeket a phenjani rezsim a rakétáival szintén képes célba juttatni. Trump a stratégia ismertétesekor kiemelte: Washingtonnak nincs választása, mint gondoskodni az Észak-Korea nukleáris- és ballisztikusrakéta programja jelentette fenyegetésről.

Pakisztánnak üzenve azt mondta, hogy Iszlámábád erőteljesebben lépjen fel a szélsőséges szervezetekkel szemben. Trump emellett megemlítette a gazdasági biztonságot a nemzetbiztonsági stratégia részeként, ígéretet téve a teljes amerikai infrastruktúra újjáépítésére és az Egyesült Államok számára előnyös kereskedelmi kapcsolatok létesítésére.

A vetélkedés új korszaka köszöntött be, amelyben az Egyesült Államok 2016-os kampány szlogenét - Amerika az első - követve, minden nemzeti erőforrást felhasználva nyerni fog. Mint mondta, a nemzetbiztonsági stratégia az Egyesült Államok területének védelmére összpontosít, aminek részét képezi az amerikai-mexikói határon építendő fal, illetve a bevándorlást korlátozó további intézkedések is. Az amerikai elnök hangsúlyozta: Washington kész együttműködni más államokkal, de csak olyan formában, amely az amerikai érdekeket is védi.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2017.12.19 07:25

@Bahnsteig_Eins: "Trump nagyon mérges az oroszokra, és legfőképpen azért, mert segítettek neki hatalomra jutni... Ugye világos a mainstream liberális világpolitikai álláspont? Ugye világos, Mórickák?"

:DD Hát, igen. Az ilyen darabont féle buta libsi kölkök meg, tátott szájjal rohantak be a f@szerdőbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.19 00:31

Tehát, megpróbálom értelmezni a mainstream liberális világpolitikai álláspontot: Trump nagyon mérges az oroszokra, és legfőképpen azért, mert segítettek neki hatalomra jutni... Ugye világos a mainstream liberális világpolitikai álláspont? Ugye világos, Mórickák?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.12.19 00:03

Jujjj...vége a nagy szerelemnek Putyin és Trump között ?

Na hát ki gondolta volna ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.18 23:57

Pedig az lett volna a legszebb, ha Trump töredelmesen "bevallja": ezek a szemét oroszok, ezek juttattak hatalomra! Még Bástya elvtárs is megirigyelte volna...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html