Forradalom kezdődött Oroszországban?

Nagyok a különbségek a 2011-es és a mostani oroszországi tüntetések között. A két legfontosabb: megjelentek az utcákon a fiatalok és kisebb vidéki városokban is voltak megmozdulások, nem csupán Moszkvában. A nagy kérdés: forradalom kezdődött-e a regnáló rezsim ellen vagy sem?
Komócsin Sándor, 2017. március 31. péntek, 19:06
Fotó: AFP

Vajon Oroszország egy színes forradalom kezdetét élte-e át a hét végi demonstrációkon vagy sem? - teszi fel a kérdést a 2004-es ukrajnai narancsos forradalomra utalva a bne IntelliNews régiós hírportál moszkvai helyszíni tudósítója. Az biztos, hogy az országot fellármázták a fővárosban és további több mint 80 városban kitört több tízezres tüntetések.

A résztvevők a korrupció ellen tiltakoztak, mindenekelőtt Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt - ahogy a népnyelv elkeresztelte: Putyin álmos bohócát - állítva a célkeresztbe, akinek vagyonosodásáról nemrégiben jelent meg terjedelmes beszámoló. A tiltakozásokra Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szólította fel az embereket - ő áll a hátterében a Medvegyevet leleplező jelentésnek is.

Az MTI tudósítása szerint hétfőn 14 nap elzárásra és 20 ezer rubel (100 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték tiltott tüntetések szervezése miatt. A Moscow Times szerdai  híre szerint civil ruhás ügynökök, akik nem voltak hajlandóak azonosítani magukat, indoklás nélkül lefoglalták a komputereket Navalnij korrupciós ügyekkel foglalkozó szervezetének korábban kiürített irodáiban. A helyiségeket még a hét végi tüntetések idején zárták le az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSB) emberei bombariadóra hivatkozva.

Örül neki

Navalnij, aki egyébként indulni akar Vlagyimir Putyin államfővel szemben a 2018. márciusi elnökválasztáson, járja az országot. A hét végén a rendőrség semmi perc alatt letartóztatta, aztán elengedték, miután a dühös tömeg körbevette a buszt, ahol fogva tartották. Örülök, hogy ilyen sok ember hallgatott a felhívásomra - jelentette ki nem sokkal lekapcsolása előtt a Reutersnek.

A buszból twitteren a békés tüntetések folytatására szólította fel az embereket. Medvegyev szóvivője propagandatámadásnak minősítette a megmozdulásokat. A rendőrség végül több mint ezer embert állított elő csak Moszkvában - állítja az emberi jogok védelmével foglalkozó OVD-INFO civil szervezet.

Hasonlóság és különbségek

A hét végiek voltak a legnagyobb békés megmozdulások a 2011-es tiltakozások óta. Akkor az egy évvel korábbi Duma-választások szétcsalása miatt mentek az utcára az emberek. Óriási változás azonban, hogy az akkori tömeg jóval idősebb volt, mint a mostani. Hat évvel ezelőtt a résztvevők többsége a 30-as, 40-es éveiben járt, míg most megjelentek a színen a huszonévesek.

Az akkori tiltakozók sajátos módon abból az orosz középosztályból kerültek ki, amely a 2000 utáni olajárnövekedésnek köszönhetően viszonylag jól élt. A putyini Oroszország e rétegének jövedelme hétszeresére nőtt tíz év alatt.

Ezért nem azzal volt bajuk, hogy nincs mit a tejbe aprítaniuk, hanem azzal, hogy nincs beleszólásuk az ország ügyeibe. Ha a hatalom például úgy dönt, hogy átvágja a kedvenc erdőjüket egy autópálya kedvéért, akkor ezt megteheti a helyiek megkérdezése nélkül. Ezért bosszantották őket a választási csalások, amelyek hatalmon tartották Putyin pártját, az Egységes Oroszországot. A választók akaratának megfelelő, felelős kormányt akartak.

További különbségek

Most azonban olyan emberek mentek az utcára, akiknek rosszul mennek a dolgai. Az olajáresés és a Putyin ukrajnai kalandja miatt bevezetett nyugati szankciók megtépázták az oroszok életszínvonalát. A jövedelmek éveken át zuhantak, míg az utóbbi időben kicsit nőttek. A szabadon elkölthető jövedelem (azaz a rezsin és az élelmiszer-kiadásokon felüli rész) még mindig csökken.

Ugyanakkor - minden bizonnyal ezzel összefüggésben - az a legnagyobb különbség 2011 és 2017 tüntetései között, hogy míg hat éve csak Moszkvában voltak nagy megmozdulások, és vidéken legfeljebb jelképes demonstrációkat tartottak, addig most a vidék is megmozdult. Oroszországban nagyobb a szakadék a főváros sokkal nyugatiasabb, jobban élő lakossága és a vidék nehezen élő, tradicionálisan gondolkodó lakói között, mint például Kelet-Közép-Európában.

Ha egyszer fellázadnak...

Márpedig ha Oroszországban forradalom lesz, annak vidékről kell indulnia, mert ott éleződnek ki a gazdasági bajok. Bár makroszinten valamit javult a helyzet az elmúlt hónapokban, ebből nem sok látszik a régiókban. Ezek közül számos csődben van, miután adósságtörlesztése egyenlő a teljes költségvetésével.

Néhány éve Putyin úgynevezett májusi rendeletében kötelezte a helyhatóságokat a bérek és a szociális kiadások emelésére, kevéssé törődve azzal, hogy nem mindegyikük jut bevételekhez az olajexportból. Ezek a csóró régiók a területeken működő cégek adóztatásából élnek, amiből nem futja a megemelt kiadásokra. A központi kormány próbált segíteni nekik, de nem sok sikerrel.

Kemény élet

Az eredmény az életszínvonal látványos romlása. Az oroszok átlagosan kiadásaik 55 százalékát fordítják élelmiszerekre, szemben a tíz évvel ezelőtti "boldog békeidőkkel", amikor 35 százalék volt ez az arány. Az emberek lényegében csak a feltétlenül szükséges árukat tudják megvásárolni.

Ez a jelenség megmutatkozik az áruházláncok eredményeiben is. A Magnet, Oroszország legnagyobb szupermarketlánca, amely főként vidéken erős, forgalma jelentős csökkenését tapasztalta tavaly. Az X5, amely a nagyvárosokban szerzi bevételei nagyobb részét, kevésbé szenvedte meg a fogyasztók vergődését.

Jól időzített

Navalnij jól időzített. Borisz Nyemcov halála után ő az egyetlen ellenzéki politikus, aki kihívhatja Putyint. Ugyanakkor a hét végéig nem tudott érzékelhető befolyást szerezni az átlagemberek körében, miután csak azzal kampányolt, hogy Putyinnak mennie kell. Eközben nacionalista húrokon játszott, például támogatja a Krím orosz annektálását.

A korrupcióellenesség témája azonban, úgy tűnik, rezonál az embereknél, miután azt látják, hogy elporlad az elmúlt 17 évben megszerzett életszínvonaluk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tüntetések résztvevőinek száma elérné azt a kritikus tömeget, amely Ukrajnában 2004-ben és 2014-ben is színes forradalomhoz vezetett.

Lehet, talán

Az oroszok részben azért tartózkodtak az ilyen radikális megmozdulásoktól, mert látták azt a káoszt, amely a lázadásokat követte a szomszédos országban. Eközben a moszkvai vezetés sikeresen erodálta az ellenzéket, amelynek belső harcai amúgy sem tettek jó benyomást az emberekre.

Ugyanakkor a korrupcióellenesség lehet az az ügy, amely egy platformra hozza Navalnij értelmiségi és népi támogatóit. Végül is Viktor Janukovics ukrán államfő is ebbe bukott bele 2014 elején.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.04.02 16:11

@pastorius: "itt mind orosz ügynökök írogatnak? "
Aha. Tehát a retardált földnyuzo elvtársad, meg a töri zseni makkmarcika is orosz ügynök? Nem gondoltam volna, de hát ha te aszondod, akkor az bittos úgy is van.
"miért aggódtok ennyire putyinért?"
Nem látom ki aggódott volna putyinért. te hol látod? Azt viszont igen, hogy pár kommentelő viccesnek tartja ezt a erőlködést a libsi firkászoktól.

"(nem kell válasz)"
Tudod h gyengére sikerült a kis kötekedésed, ezért egy esetleges kellemetlen válasz már érdekel... :D ilyenek vagytok ti libsik
Én sem kérek villanyszámlát, mégis kapok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.01 09:59

itt mind orosz ügynökök írogatnak?
miért aggódtok ennyire putyinért?
(nem kell válasz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.04.01 09:39

A bolsi vágyak és a valóság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.04.01 07:35

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: Az a Mayer Amschel Rothschild volt, aki ennek a nemzetközi bankárdinasztiának megalapítója. A 1815-ben, a waterlooi csata idején alapozták meg mesés vagyonukat, persze spekulációval. Azóta is a messze a világ leggazdagabb dinasztiája, bár a forbes listáján -nem meglepő módon- nem szerepelnek.
Öt fiát a világ akkor legfontosabb városaiba küldte: ő Frankfurtból intézte az ügyeket, Nathan Londonban, Mayer Amschel Berlinben, , Jakob Párizsban, Karl Nápolyban, Salomon Bécsben igazgatta a központi bankot.
1913-ban (dec.23.) egy gátlástalan összeesküvéssel, korrupcióval megszerezték a FED-et is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.03.31 23:06

@tepsi: Köszi :)
@MLB2017: ezt nem tudtam, köszönöm az infot. Azt tudtam, hogy valamelyik régi Rothschield már a 18-19. században megmondta: ha nálam a pénznyomda, nálam a hatalom, lehet bármilyen királyotok, vagy választott elnökötök. És lőn...

Adjon az Isten Szebb Jövőt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html