Politikai botrány Ausztriában, ez megrengetheti a kormányt

A legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek - jelentette péntek este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videófelvételre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. május 18. szombat, 06:54
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

A beszámoló szerint a jelenleg az osztrák kormány alkancellári tisztségét is betöltő pártelnök 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal nővel, aki azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót (81,2 milliárd forint) kíván befektetni Ausztriában - írta német lapokra hivatkozva az MTI.

Többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Heinz-Christian Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, aki jelenleg az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője.

Beszéltek a többi között az állítólagos orosz befektető azon elképzeléséről is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná.

A video a Spiegel oldalán megtekinthető.

Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget. Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne a választáson. Kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

A Politico szerint a videóban Strache azt is mondta: "olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van", utalva a magyar kormánypárti sajtóra - hívta fel a figyelmet a hvg.hu. A magyar kormányfő május elején találkozott Budapesten Strache-val.

Tárgyaltak arról is, hogy az orosz partner miként juttathatna nagy összegű támogatást az FPÖ-nek egy egyesületen keresztül, amely nem kapcsolódik a párthoz. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint az ismertetett támogatási modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket.

Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung érdeklődésére írásban megerősítette a találkozó tényét. Állásfoglalásukban kiemelték, hogy az informális megbeszélés során több alkalommal hangsúlyozták az osztrák jogi előírások betartásának szükségességét.

Az FPÖ a 2017 októberében tartott parlamenti választáson a szavazatok 25,9 százalékát összegyűjtve a harmadik lett, és kormánykoalícióra lépett az Osztrák Néppárttal (ÖVP), amely 31,4 százalékos eredménnyel az első helyen végzett - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.19 00:45

"Többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat"

Világos, logikus... mikor az ember meg akar vesztegetni egy osztrák alkancellárt, akkor nem győzi ismételgetni, hogy "de ez lopott pénz ám, egyébként!"... Ha pedig valaki osztrák alkancellárságig viszi, akkor az általában van olyan hülye hogy a korrupciót ne gondosan előkészítve és álcázva, hanem lehetőleg kamerák és mikrofonok kereszttüzében beszélje meg, ugye... logikus, életszerű történet, legalábbis annak akit sikerült Móricka szintjére hülyíteni a szintén Móricka szintjén "gondolkodó" kampós előembereknek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2019.05.18 19:17

@matura: Figyúzz, Matura Morta, felinduláltságodban - ha már írsz - figyelj a nyelvi helyesírásra is! Kósa Lajos ( még ha utálod is ) és Ausztria:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.05.18 16:57

Engem az egész dolog korruptságában, nyomorultságában kósa lajos 1000 milliárdos balfaszságára emlékeztet, csak nálunk az abszolut következmények nélküli országba a korrupciót jutalmazzák , ausztriában mint alkalmatlant kirugnak érte
.og
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.05.18 14:32

Orbán külföldi haverjai !!! XDDDD
Ausztria egy olyan stabil demokrácia amelyik sokkal mélyebb demokratikus gyökerekkel rendelkezik mint a magyar, ezért az a demokráciát nem olyan könnyű meghekkelni, mint a magyart.

Herr Strache remélhetően a nagy magyar példaképe is hasonlóan eltűnik majd ahogy most Ön !!!!
Salvini disznóságai az oroszokkal szintén hasonló történet. Remélem a sok más orosz pénzen támogatott szalonnáci politikus hasonlóképpen jár mint Strache, gondolok itt Salvini mellett Le Pen-re is.

Kurz-nak ideje elgondolkodni ennek a koalíciónak a felbontásán, mert ez nem Strache mint egyén akciója, ebben a pártja benne van nyakig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.05.18 14:26

Aki bedől egy ennyire átlátszó, kilométerekről bűzlő csapdának, az veszélyesen buta. Jobb is mindenkinek, ha távozik a posztjáról.
Vagy pontosan tudta, hogy mit csinál, a cél a botrány volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html