Történelmi harcot kell vívni a populisták ellen Macron minisztere szerint

Nem stratégia, hanem a valóság, amivel szembe kell nézni - a L'Obs magazinnak adott interjújában így összegezte Nathalie Loiseau, a francia kormány európai ügyekért felelős minisztere, hogy miért állította magát szembe Emmanuel Macron elnök a populista európai vezetőkkel. Szerintük ki kell mondani, hogy Magyarország rossz úton halad és meg kell állítani az európai radikálisokat.
Szabó Dániel, 2018. október 7. vasárnap, 17:42
Fotó: AFP

Az elnök nevén nevezte a valóságot, amelyet évek óta nem veszünk tudomásul. Orbán Viktor nyolc éve vezeti Magyarországot, régre visszanyúlik nacionalista és demagóg retorikája. Valódi veszélyben van Magyarországon a jogállamiság: problémás a sajtóprularizmus kormányzati redukálása, fenyegetett helyzetben van a bírói rendszer például. Ezt a valóságot mi most felismertük és néven nevezzük. Történelmi harcot kell megvívnunk - válaszolta Loiseau a magazinnak adott interjújában arra kérdésre, hogy mit gondol Emmanuel Macron elnök stratégiájáról, hogy a jövő évi EP-választásokat a progresszív és a nacionalisták harcának állította be.

Loiseau korábban a jobboldali konzervatív erő, a Köztársaságiak (Les Républicains) tagja volt és támogatta Alain Juppé francia politikust, aki maga is elindult volna Macron ellen az elnöki posztért, de elbukott már az előválasztáson pártjában. Politikai múltjára tekintettel, rákérdeztek, hogy mit szól ahhoz, hogy a mérsékelt konzervatív párt elnöke, Lauren Wauquiez a Sargentini-jelentés előtti házon belüli vitán kiállt Orbán Viktor mellett. A miniszter azt mondta, nem örül, hogy a Köztársaságiak az európai szélsőségesek mellé álltak. "Észre kell vennünk, hogy még a szélsőségesekkel közösen kormányzó Sebastien Kurz osztrák kancellár is elhatárolódott Orbán Viktortól, míg Wauquiez őt választotta" - fogalmazott a politikus.

Az EP-választásokat Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front és Jean-Luc Mélenchon szélsőbalos politikus egy Macron sorsáról döntő referendumnak próbálja bemutatni, ami szerinte egy fals megközelítés. "Steve Bannon, aki Donald Trump amerikai elnök győzelmének ágyazott meg, most össze akarja fogni az európai nacionalistákat, mint a brexitet végigvivő Nigel Farage. Valaki meg akarja bénítani az EU-t. Érthetően ki is mondják, meg kell ezt hallani" - mondta el, hogy miért nem tartja jó iránynak az EP-választás ilyetén beállítását. Szerinte új alapokra kell helyezni Európát, és a választásnak erről kell szólnia.

Loiseau nem látja problémásnak, hogy a Nemzeti Front vezeti a közvélemény-kutatásokat a jövő tavaszi választások előtt: már négy éve is Marine Le Pen szélsőséges és euroszkeptikus pártja szerezte a legtöbb mandátumot. Viszont szerinte az, hogy ebből az időszakból rengeteg visszaélés derült ki a párt brüsszeli tevékenységéről, például a tanácsadói, munkatársi szerződések körüli csalások és visszaélések, olyasmik, amelyekről beszélni kell.

"Vissza kell szereznünk a helyeket tőlük. Harcolnunk kell azért, hogy ne egy olyan populista párt legyen a leghangosabb francia erő, amelyet nem érdeklik az érdemi viták" - mondta el Loiseau, aki szerint ez motiválja, hogy nagyobb elánnal harcoljanak az EP-választáson a jó eredményért.

A fotó forrása: Philippe Lopez/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.10.21 15:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.21 15:18

A 20.század fogalmait sokan sokféleképpen értelmezik.
"Náci" "Egy ugyanilyen hangalakú szó a nácik hatalomra jutása előtti Németországban hétköznapi pejoratív kifejezés volt, amit az elmaradott parasztokra alkalmaztak, magyarul körülbelül a ?bunkó? jelentéssel, illetve ezzel jellemezték az ostobának tartott embereket általában."
Tökéletes meghatározás Orbánra, nekem így is jó!
A "fasizmus" szó is megoszt, hiszen az ókori vesszőnyalábra utaltak vele az olasz fasiszták. Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy a hitleristáknak az elnevezéshez semmi köze nem volt, ők nemzeti szocialisták voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.10.21 13:03

@zana: "náci (nacionalista)"
Mi lenne ha életedben egyszer igényed lenne valamiféle tudás magadba szívására, és megnéznéd mi a náci és mi a nacionalista? Buta, tanulatlan suttyó.

"mocskos náci illiberális oligarchák.."
Azért jó látni egy ilyen undormánynak a tehetetlen dühöngését.. :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.10.21 12:15

@zana:
Aha, értem!
Mindenki, aki nem akar multikultit, az náci!
:D
Te meg elmebeteg vagy mert multikultit akarsz...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.21 12:03

@Jakab.gipsz:
Pontosan fordítva van, OV. náci (nacionalista) hozzáállása újra az európai népek szemben állásához vezethetne.
Pontosan ezeket kívánta megelőzni a két alapító atya De Gaulle és Adenauer. teljes sikerrel. A német- francia szemben állás békévé magasztosult.
De a barbár, demokráciát soha meg nem élt kelet-európaiak felvétele hiba volt teljes jogú tagként. Ezeknek a csatlósi szerep a legmegfelelőbb, akkor ugyanis a nagy testvérek a fejükre koppintottak ha rosszul viselkedtek. Ugyanis a szabadság azt jelenti számukra, hogy szabadon rúghatják egy mást. Meg is teszik, ha az Unió elengedi a kezüket.
Persze keleten is vannak európerek, de sajnos ha fiatalok itt hagyják a mocskos náci illiberális oligarchák által urat társadalmakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html