Birodalommá kell fejleszteni az EU-t vagy jön a pusztulás!

Olyan EU-integrációs ötlettel állt elő a francia pénzügyminiszter, amely egyes európai államok vezetőinél minden bizonnyal ki fogja verni a biztosítékot. Európa egyesítését minden korábbinál erőteljesebbnek képzeli el, mert szerinte enélkül maga a borzalom vár az öreg kontinensre.
Komócsin Sándor, 2019. április 2. kedd, 19:03
Fotó: Getty Images

Az Európai Uniót "új birodalommá" kellene fejleszteni, hogy meg lehessen óvni bivalyerős ellenfeleitől, az Egyesült Államoktól és Kínától - fogalmazott meg meglehetősen drámai követelményt Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Financial Times tudósítása szerint. Szerinte enélkül nem lehet elkerülni, hogy a két gigász gazdasági és technológiai fölényre támaszkodva hűbéri státusba taszítsa Európát. Természetesen nem egy olyan birodalomra gondol, amely a dominanciáról szól, hanem egy "békés birodalomról".

Ez a világtörténelemből aligha ismert államalakulat egyesíthetné az EU tagországait annak érdekében, hogy kellő ellenerőt mutathassanak fel Kína terjeszkedésével szemben, amelyet az új selyemút program keretében folytat, illetve az USA Donald Trump elnöksége alatt követett America First! politikájával szemben.

A nagy tervek

Az új selyemút lényege, hogy a kínai áruk szárazföldi és tengeri útvonalon is eljuthassanak Európába és a Közel-Keletre, ennek érdekében Peking óriási infrastrukturális projekteket, kikötő-, út- és vasútépítéseket, logisztikai beruházásokat finanszíroz Ázsiától a Közép-Keleten át Európáig mindenütt a világon, amely új selyemút irányába esik. Trump feladta az USA szabadkereskedelmi politikáját, és kétoldalú államközi megállapodásokkal igyekszik érvényesíteni országa érdekeit, másokkal szemben.

Le Maire mindezek alapján úgy véli, hogy a hűbéresedés máris valóság, nem pusztán lehetőség - derül ki frissen megjelent könyvéből, amelynek címe: Az új birodalom: Európa a 21. században. Az alávetettség irányába tett lépés, amikor az USA az egész EU-ra vonatkozó szankciókat vezet be az európai alumínium és az acél importjának büntetővámjának bevezetésével. Ez közvetlenül érinti például az észak-franciaországi acélipari munkások életét.

Ugyanez a helyzet amikor Kína úgy dönt, hogy egészen nagy darabokat vásárol meg az európai infrastruktúrából - célzott arra, hogy például a kínai cég által üzemeltetett görög kikötőből a kínai hitelből felújított vasútvonalon át juthatnak majd el az áruk egészen Budapestig. Le Maire úgy látja, hogy hűbéresedés lesz, amikor az Európában közlekedő önvezető autók amerikai navigációs rendszerrel és ázsiai akkumulátorokkal fognak működni.

Az Európa-projekt halandó

A francia pénzügyminiszter szerint a brexit azt bizonyítja, hogy az Európa-projekt, azaz a kontinens országainak egyesítése egy békés, együttműködő államközösségbe nem visszafordíthatatlan folyamat. Ahogy fogalmaz: az Európa-projekt halandó. Ezért az EU maradék 27 tagállamának határozottan össze kell tartania. A brexit azt a felelősséget rója az uniós vezetőkre, hogy hangosan és tisztán világossá tegyék: az EU elhagyásának ára van.

Gazdasági ára, pénzügyi ára, politikai ára, mégpedig horribilis ára van, és a britek példátlanul sokat fognak fizetni ezért a lépésükért, amit személy szerint Le Maire sajnál. A londoni parlament egymást követő ülései, amelyeken a képviselők képtelenek többséget szavazni a kilépés valamilyen formájának, borzasztóan közel hozta a válási megállapodás nélküli brexitet, aminek rettenetes gazdasági következményei lesznek elsősorban Nagy-Britanniában. Az EU-nak ugyanakkor az az első, hogy megvédje az egységes piacot és megerősítse az európai kontinens politikai erejét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.06.03 22:18

@lordofearth:
"MIndösszesen három ország finanszírozza az EU-t"

Haver, te lázas vagy...
:D
Nem ők finanszízozzuk a zeut, hanem mi a periféria államai, az általad említett országok mind ennek a haszonélvezői!
Ha igazad lenne és az angolok tényleg finanszírozók lettek volna, akkor a kilépés után sokkal jobban kéne élniük vagy nem?
:D
Az már most is látszik, hogy rosszabbul fognak élni (tehát haszonélvezői voltak a zeunak)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.06.03 19:46

MIndösszesen három ország finanszírozza az EU-t, az egyik megunta és kiszáll, ez a BREXIT. A franciák és a németek azok, akiknek vinniük kell a hátán többek között a magyar orbánista söpredéket, kérdés az, hogy ők mikor unják meg. Orbánék netto tolvajok, nem befizetők. Valóban vagy birodalommá kell válni, vagy fel kell oszlatni a jelenlegi formájában. Nem engedhető meg az, hogy egy jelentéktelen pusztaság, mint amit ma még Magyarországnak hívnak, beleugasson a nagyok dolgába. Magyarországnak se ásványi kincse, se mérhető gazdasága nincs, a bérmunkában működő összeszerelő fusigyárak ideig-óráig maradnak fent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.06.03 19:39

A franciak gyakorlatilag csodben vannak. Igy alcazzak, hogy penzt akarnak kicsalni a tobbiektol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

noresz, 2019.06.03 16:30

@feketeluk:
Teljesen egyetértek veled! A baráti körömben is erről beszélünk, hogy egységesen sokkal erősebbé és biztonságosabbá tehetnénk Európát. Persze olyan vezetéssel ami nem 1 ember, hanem több vezető együttes döntése alapján hoznák a törvényeket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.04.04 22:41

@zana:
Mi van zanamajom?
Látom előjött az igazi éned az a mocskos libsi-féle!
:D
Bevenné a náci gyomrod a IV. birodalmat mi?
Még az is lehet, hogy te lennél az új Hitler!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html