Trump: ha akarom, országos szintű szükségállapotot rendelhetnék el

Donald Trump amerikai elnök szerint nem okoz feszültséget a G7-országcsoport Biarritzban összegyűlt vezetőinek körében, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi háborúban áll Kínával - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. augusztus 25. vasárnap, 16:56
Fotó: Getty Images

Trump határozottan állította: nem hallott semmi olyasmit, hogy bárki bírálná őt az importvámok kivetése miatt - írja az MTI.

Sajtójelentések szerint azonban több ország vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi vita negatív hatással lehet a világgazdaságra. Boris Johnson brit kormányfő épp vasárnap délelőtt fogalmazott úgy, hogy inkább a kereskedelmi békét kedveli, és nem támogatja importvámok kivetését.

Zuhantak a tőzsdeindexek a pénzügyi piacokon, miután Washington a napokban újabb importvámok kivetését jelentette be, összesen 550 milliárd dollár értékű kínai termékre, válaszul Peking korábbi vámemelésére.

Donald Trump a G7-csúcstalálkozón azt mondta: egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket hozni Pekinggel szemben, és nem hirdet szükségállapotot, amely - saját megítélése szerint - felhatalmazná őt arra, hogy elrendelje az amerikai vállalatok távozását Kínából.

"Ehhez jogom van, ha akarom, országos szintű szükségállapotot rendelhetnék el. De pillanatnyilag ez nem áll szándékomban" - mondta az amerikai elnök, aki pénteken egy Twitter-üzenetben utalt arra, hogy felszólította az amerikai cégeket, kezdjék el felkutatni a kínai piac alternatíváját, sőt, hozzák vissza az Egyesült Államokba a Kínába kiszervezett termelést.

A Kínával szembeni stratégiája mellett azonban továbbra is kitartott, és azzal vádolta meg Pekinget, hogy évente 300-500 milliárd dollár értékű szellemi tulajdont lop el az Egyesült Államoktól, amely emiatt évente 1000 milliárd dolláros veszteséget szenved el. "Ez szükségállapotnak tekinthető" - jegyezte meg Trump.

Kijelentette azt is, hogy végül Kína engedni fog az amerikai követeléseknek, és változtatni fog az Egyesült Államokhoz fűződő kereskedelmi kapcsolatán. "Tárgyalásokat folytatunk. Ők is ugyanannyira akarják a megállapodást, mint mi" - mondta Trump.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.08.25 20:38

az usaban a munkanélküliség rekord alacsony az utóbbi években , jelenleg a szövetségi átlag 3,6% , azaz jóval nagyobb a munkaerőhiány, mint magyarországon, tehát szó sincs arról, hogy akár a mexikói vendégmunkások, akár a kínai import elvennék az amerikaiak munkáját.

ha tényleg hazahoznák kínából a cégek a termelést, akkor mégis kit vennének fel dolgozni ,mikor így is égető az amerikai munkaerőhiány?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.08.25 19:43

Méltatlanul viselkedik az elnök ez tény. Ha akarom....... szép kis elszólás ettől a beképzelt majomtól. Elég vén már majd meggebed hamarosan. Örüljön Orbán, hogy semminek tekinti az országot és nem rúg bele.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2019.08.25 18:09

Trump nagyot téved. Kínának 2500 éve érték vezérelt kultúrája van. Hosszú távra készít stratégiákat. Ennek is köszönhető, hogy a globális gazdasági-politikai versenyben sok helyen utolérte az USA-t, és Amerika lassan elveszíti világelsőségét. Trumpnak -a maga eszetlenségével- ez akkora falat, hogy kapkod. És ne feledjük, hogy az USA herdálja pénzt, a tudományt külföldiek organizálják. .. Míg Kínában Konfucius óta a tudás, és a tanító a társadalomformáló erő
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html