Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország, Ukrajna és az USA augusztus utolsó napján Varsóban szövetséget kötött annak érdekében, hogy megszöntesse a két kelet-európai ország orosz gázfüggőségét. Melyikük mit nyerhet ezen - teszi fel a kérdést a Rzeczpospolita. A három állam szerződése újdonság az energiapiacon, mert célja egy további ország nevezetesen Oroszország uralmának megszüntetése Kelet-Európa gázellátásában.

A lengyel fél biztosította partnereit, hogy két éven belül az ország készen lesz eladni Ukrajnának évente hatmilliárd köbméter gázt, ami négyszeres növekedés lesz ahhoz az 1,5 milliárd köbméteres szinthez képest, amit idén év végén szállíthatnak. Ezt úgy érik el, hogy növelik a folyékonygáz-szállítmányokat fogadó swinoujsciei gázkikötő kapacitását, és működésbe lép a Baltic Pipe gázvezeték, amelyen át Lengyelország Norvégiából kap gázt.

Bármi áron a Gazprom ellen

Augusztus végén a lengyel állami gázszolgáltató cég PGNiG megállapodott az ukrán ERU (Energy Resources of Ukraine) Trade vállalattal, hogy a swinoujsciei amerikai LNG-ből szállítanak gázt Ukrajnába. A további ígéret így azt jelenti, hogy a következő években Lengyelország fokozatosan Ukrajna fő gázellátójává válhat, kiszolgálva Kijev importszükségletének 60 százalékát. Varsó ezzel hatalmas piacot nyerne a gáz exportjára Swinoujsciéből. Az üzletre a pecsétet az USA tette rá mint az energiahordozó fő szállítója.

Ukrajna - szemben a két másik szerződő féllel - anyagilag nem nyer az üzleten. Az amerikai gáztól, amelyet Lengyelország közvetítésévek vásárol, nem várja el, hogy olcsóbb legyen az orosznál. Nemrég az orosz állam gázmonopólium, a Gazprom azt javasolta ukrán megfelelőjének, a Naftogaznak, hogy negyedével csökkenti a gáz árát az Európában alkalmazott árához képest, ha az ukrán importőr továbbra is tőle vásárol. Orosz adatok szerint a második negyedévben az unió piacán a Gazprom gázának átlagára 208 dollár/1000 köbméter volt, ami jóval elmarad a korábbiaktól.

Amerikai fenyegetés

A Lengyelország közvetítésével vásárolt amerikai gázért tehát Kijev magasabb ára fizet, amiért cserében bízik az Washington támogatásában a Moszkvával szembeni konfliktusaiban. Ennek a harcnak a másik frontja az Északi Áramlat 2. és a Török Áramlat gázvezetékek megépítése, amelyeken Ukrajna elkerülésével érkezhet orosz gáz Európába. Ha ezek elkészülnek, akkor Kijev elveszítheti a kelet-nyugati gáztranzitból származó évi hárommilliárd dolláros bevétele túlnyomó részét.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Varsóban a háromoldalú szerződés aláírásakor azt mondta, hogy a Fehér Ház a legmagasabb szinteken akar tárgyalni az Északi Áramlat 2. projektben részt vevő államok és vállalatok vezetőivel arról, hogy álljanak el ettől az üzlettől. Az USA szankciókat fontolgat az érintett cégekkel szemben.