A brit miniszterelnök magas szintű találkozót tervez kormányának minisztereivel szeptember elején azért, hogy megbeszéljék, miként lehet az Egyesült Királyságot felkészíteni egy megállapodás nélküli brexitre - írja a Bloomberg az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

Ettől függetlenül egy kormányzati tisztviselőkből álló munkacsoportot is összehívtak, hogy találjanak megoldásokat arra, hogyan lehet elkerülni az ír-észak-ír határzárat még abban az esetben is, ha nem lesz megállapodás az EU-val - mondta a hírügynökségnek az egyik forrás.

Fogy az idő

Mint ismert, az Egyesült Királyság a tervek szerint 2019. március 29-én lép ki az EU-ból, de a tárgyalások nagyon nyögvenyelősen haladnak. Két pont miatt fagytak le a megbeszélések: az egyik May javaslata arra, hogy legyen egy új szabadkereskedelmi övezet az Egyesült Királyság és az EU között, a másik pedig az, hogy miként lehetne elkerülni a fizikai határ visszaállítását Észak-Írország és Írország között.

Júliusban May kormánya már megállapodott abban a brit kormányfők vidéki rezidenciáján tartott találkozón, hogy fokozzák az előkészületeket arra az eshetőségre is, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból, emellett May átalakította a brexit-minisztériumát is, hogy erre a feladatra összpontosítsanak - írja a Bloomberg.

Erősödik az aggodalom

A hírügynökség szerint az angol font 9 havi mélypontjára gyengült az euróval szemben amiatt, hogy ismét erősödik az aggodalom amiatt, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül fog kipottyanni az EU-ból. A font már a harmadik napja gyengül a közös európai pénzzel szemben, de egy 10 más devizából álló kosárral szemben is lejtőre került.

A brit külkereskedelemért felelős miniszter, Liam Fox a hétvégén azt mondta, hogy 60 százalékra emelkedett annak a kockázata, hogy nem lesz megállapodás.

Az, hogy a font gyengül az euróval szemben, világos jele annak, hogy a piacok egyre inkább azokra a fontspecifikus kockázatokra kezdenek figyelni, amelyek a hard brexithez, azaz a megállapodás nélküli kilépéshez kapcsolódnak - mondta Viraj Patel az ING Groep NV devizastratégája.

Az ING elemzői szerint, ha nem lesz megállapodás, a brit fizetőeszköz 0,91-0,92 font/euróig eshet a következő hónapokban. Szerdán a font 0,6 százalékkal 0,90-ig gyengült az euróval szemben, ami október 20. óta a leggyengébb szintnek számít. A zöldhasúval szemben 11 havi mélypontra, 1,2860 dollárig gyengült a brit pénz. A 10 éves brit állampapírok hozama 1 bázisponttal 1,31 százalékra csökkent.

Képünk forrása: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP