Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy vezető republikánus szenátus rendkívül durva támadást indított Donald Trump ellen, azt állítva, hogy az Egyesült Államok elnökének otthont adó Fehér Ház úgy működik mint egy idősgondozó - tudósított a Financial Times (FT). Ezzel arra utalt, amiről az elmúlt hónapokban számos újságcikk szólt: az elnök vezető beosztású munkatársai a külügyminisztertől a hadügyminiszterig egyszerűen figyelmen kívül hagyják főnökük megjegyzéseit, azokat felülbírálva igyekeznek irányítani szakterületüket.

A bíráló, Bob Corker, a kongresszus külügyi befolyásos bizottságának elnöke arra a twittercunamira válaszolt, amelyet az elnök indított ellene. Ebben Trump azt állította, hogy a Tennessee állambeli republikánus politikus könyörgött neki, hogy támogassa őt 2018-as újraválasztási kampányában, ám Trump elutasította, mert úgy véli, hogy negatív figura, aki útjában áll az elnöki program végrehajtásának. Nincs szükség olyanokra, akikben nincs politikai kurázsi - fejezte be Trump.

Másként emlékszik

Corker ezt követően egy lapinterjúban ennek éppen ellenkezőjét állította: Trump győzködte arról, hogy induljon azzal kecsegtetve, hogy teljes súlyával támogatni fogja. A szenátor egyébként már bejelentette, hogy nem kíván újraindulni posztjáért.

Az ügy előzménye Corker egyik múlt heti megjegyzése. A politikus azt állította, hogy Jim Mattis védelmi miniszter, Rex Tillerson, a külügyi tárca vezetője és John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke akadályozzák meg, hogy az USA káoszba süllyedjen.

Ezzel kapcsolódott ahhoz a kiszivárogtatáshoz, miszerint Tillerson még a nyáron azt mondta volna Trumpra, hogy idióta, s ezért szóba került, hogy az elnök esetleg felmentheti posztjáról. (A külügyminisztérium szóvivője tagadta a hírt.)

Régen minden jobb volt

Corker azok közé tartozik, akik a tavalyi elnökválasztáson Trump feltűnése után az elsők között álltak az ingatlanmágnás mögé, akit a republikánus párton belül is nagyon nehezen fogadtak el. Még az is felmerült, hogy ő lesz Trump mellett az alelnökjelölt.

A mostani szópárbajban a szenátor azt mondta, hogy az elnök úgy végzi a munkáját, mintha egy televíziós valóság show-ban szerepelne. Eközben olyan megjegyzéseket tesz más országokra, amelyek belesodorhatják az országot a harmadik világháborúba. Ezzel Trump Észak-Koreával kapcsolatos fenyegetéseire utalt.

Ez aggasztó

Aggaszt, amit csinál - mondta Corker. A kormány vezető tisztviselőinek az köti le az energiáit, hogy féken tartsák főnöküket. Ez nem csupán a jövőre visszavonuló szenátort, hanem sok republikánus kollégáját is idegesíti, és mindenkit aggodalommal kell, hogy eltöltsön, akinek fontos a nemzet sorsa.

Ezt megelőzően a twitteren azt írtja, hogy a Fehér Ház - sokak szerint az USA világhatalmi súlya miatt a világ közepe - olyanná vált, mint egy idősgondozó központ. Az elnöknek Corker szerint elgurult a gyógyszere, amikor azt állította, hogy ő könyörgött neki a támogatását kérve.

Lesz egy kis gond

A Tennessee állambeli szenátor támadása eddig a leggyűlölködőbb kirohanás republikánus oldalról Trump ellen - állapítja meg az FT. Az elnöknek még gondot okozhat a pártjával folytatott belső harc, mert a republikánusoknak hajszál vékony többségük van a szenátusban, miközben ambiciózus adóreformot akarnak elfogadtatni a demokrata ellenzék kihagyásával.

Ráadásul sok idő van még hátra a 2018-as időközi kongresszusi választásokig, ezért hiába jelentette be Corker a visszavonulását, még több mint egy évig jelentős hatást gyakorolhat a törvényhozás munkájára. Ebbe beleértendő a vállalati nyereségadó- és személyi jövedelemadó-csökkentéseket tartalmazó adócsomag elfogadása, éppen úgy, mint a nagyhatalmak és Irán között létrejött atomalku esetleges amerikai felülvizsgálatának ügye is.

(A nyitókép forrása: Michael Reynolds, EPA)