Így "segít" Magyarország - Kifakadt a görög illetékes

A görög kormány szerint a magyar kormány csak vádaskodik, segíteni viszont nem segítenek a menekültválság kezelésében - mondta a Népszabadságnak adott interjújában a görög külügyminiszter-helyettes.
Napi.hu, 2016. február 11. csütörtök, 10:38
Fotó: Napi.hu

Szomorúsággal és csalódottsággal tölti el Görögországot, hogy a menekültválság kapcsán a magyar kormány részéről milyen vádak hangoznak el Athénnal szemben - mondta a lapnak adott interjújában Nikosz Kszidakisz az európai ügyekért felelős görög külügyminiszter-helyettes, aki szerdán Budapesten tárgyalt.

Nikosz Kszidakisz szerint szimbolikus, hogy míg magyar részről öt rendőrtisztet delegálnak az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex égei-tengeri missziójába, Budapest száz kilométerre elég szögesdróttal és 31 fős katonai-rendőri kontingenssel segíti a görög határon dupla soros kerítést építő macedón kormányt.

"Ez politikai döntés, amit mi ellenséges lépésnek tekintünk az általunk barátként kezelt, NATO-szövetséges és EU-partner Magyarországtól. A macedón és a bolgár szomszédoktól barátságtalan, de elfogadható lépés, hogy meg akarják védeni határaikat. Az viszont elfogadhatatlan, hogy más EU-tagállamok rendőröket, katonákat küldenek a macedón-görög és a bolgár-görög határra" - fogalmazott a politikus.

Nem tehetik meg, hogy ne legyenek toleránsak

Részben jogosak a Görögországgal szembeni bírálatok, jegyezte meg Kszidakisz, de azt is hozzátette, hogy hazáját valóságos robbanás érte a múlt évben kitört menekültválsággal. Míg 2014-ben 41 ezer ember szállt partra, a szám tavaly meghaladta a 850 ezret. A súlyos pénzügyi válsággal küzdő Athén 2015-ben 350 millió eurót költött a menekültválság kezelésére, az idén ez az összeg elérheti a 600 millió eurót. Az érkezők jelentős része a szíriai és iraki háborúk elől menekül.

A nyílt tengerről a nemzetközi jog szerint mindenkit ki kell menteni, a csónakokat nem fordíthatják vissza - vagy bele a hullámokba - hangsúlyozta.

Kszidakisz arról is beszélt, hogy míg más EU-tagállamok a menekültek ellátását szolgáló felszereléssel is segítenek, a mediterrán válságzónától elég távol eső Litvánia két őrhajót küld, addig a folyamatosan vádaskodó Magyarországtól (január végéig) egyetlen takarót vagy sátrat sem kaptak az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében.

A görög politikus azt is megjegyezte: közép-európai útja során Bécsben és Pozsonyban több felajánlást tettek, mint Budapesten, ahol Pintér Sándor belügyminiszter annyit ígért, hogy megvizsgálják az athéni igénylistát.

Így reagált a magyar szaktárca

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium reagálva a görög kritikákra - az MTI tudósítása szerint - közölte: Magyarország azt várja Görögországtól, hogy tartsa be a schengeni előírásokat, védje meg a schengeni zóna külső határát, hiszen ez nem szabadon választott gyakorlat, hanem közösen elfogadott európai előírás.

A tárca szerint azzal, hogy Görögország nem felel meg a nemzetközi szabályoknak, védtelenné teszi Európát. Ha Görögország nem tudja megvédeni a külső határt, akkor fogadja el a nemzetközi segítséget. De ez a segítség "nem néhány bürokratát jelent", hanem többezres európai határvédelmi egységet. Magyarország - a tárca szerint - részt venne egy ilyen egység felállításában.

A KKM továbbá kijelentette: az illegális bevándorlókat "nem Európába kell meghívnunk, hanem a Szíriával szomszédos területeken kell nekik segítenünk", hogy emberhez méltó körülmények között élhessenek, és a háború lezárása után visszatérhessenek a hazájukba. Ezért a magyar álláspont szerint az Európai Uniónak részt kell vennie a menekülttáborok finanszírozásában.

Az alapító atyák is üzentek
Kedden Rómában tartott informális ülést az EU hat alapító tagja, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia az EU jövőjéről. Közös közleményükben az alapító tagállamok üzentek az új tagállamoknak is, amelyek némelyike a menekültválság kezelésére visszautasította a közös megoldást. A közlemény megemlíti a "kohézió megerősítését" is az EU-ban. Ez a kijelentés azonban nem mindig ugyanúgy értelmezett e tagállamok által - írják. Ezt ugyanis a kelet-közép-európai országok a források transzfereként értelmezik, miközben a régebbi tagállamok nagyobb szolidaritást szeretnének látni politikai szinten is, különösen a menekültválságot ügyében. Erről bővebben itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.11 18:05

Szerintem azért nagyon nem kellene elfelejteni tavaly márciusban mit is mondott a görög külügy miniszter a görög pénzügyi segéllyel kapcsolatos tárgyalok idején:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/11459675/Greeces-defence-minister-threatens-to-send-migrants-including-jihadists-to-Western-Europe.html

"Greece will unleash a ?wave of millions of economic migrants? and jihadists on Europe unless the eurozone backs down on austerity demands, the country's defence and foreign ministers have threatened."

"If they deal a blow to Greece, then they should know the the migrants will get papers to go to Berlin,? he said.
"If Europe leaves us in the crisis, we will flood it with migrants, and it will be even worse for Berlin if in that wave of millions of economic migrants there will be some jihadists of the Islamic State too.?

És voilá, egy évvel később vagyunk és tulképp valóra is váltották. Amikor mondták nekik jó, küldünk rendőri, katonai egységeket a határőrizetre az elfogadhatatlan volt a szuverenitásuk miatt. Most ez meg kifakad, hogy inkább a Macedónoknak segítünk. Remek. Nyalókát nem kér? Kürtöskalács? Vattacukor? Ringlispíl?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.02.11 17:50

A görögök fogják be a szájukat. Nem elég, hogy az Isten pénzét is elverték, még a migránsokat is ráküldték Európára. Ahelyett, hogy a méregdrága hadseregüket ill. flottájukat kiküldték volna a tengerre, blokádot építettek volna Görögország köré, és elzavarták volna a migráns csőcseléket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.02.11 12:56

@enapi:
Az egész világ hungarofób. szép teljesítmény! A hiba a magyarokban van, összeférhetetlen ostoba fajankó vezetők és alázatos nép. Igaz amit Szilágyi Ákos írt. Az igazság fájdalmas de okos ember tanul belőle. De mi karddal rontunk a világnak, amit még mielőtt felemelnénk kiütnek a kezünkből, aztán a vége az, hogy a szégyenpadra ültetnek. Kétszer megtörtént 100 év alatt. Ha kirúgnak az EU-ból ez lesz a harmadik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.11 12:44

Görögországról: uniós tagként felelőtlenül kozmetikázta a költségvetését. Németország szándékosan hagyta: lecsapott rá az ECB-vel és az IMF-el visszafizethetetlen adósságcsapdába csalta őket. Azt hiték felvásárolhatják Görögországot magyar módra mikor nálunk mindent odaadtak a külföldieknek Antallék úgy, hogy még mi fizettünk érte.
Nem ment. Pireuszt eladták a kínaiaknak nyíltan Putyin mellé álltak. Ekkor Merkel bedobta a hazaárulók meghívását Németországban és lezárta az olasz utat, hogy csak Görögországon keresztül tudjanak Gheorghe S. úr segítségével jönni.
Görögország semmit nem tett: nem volt egyetlen egy hazaáruló regisztráló központja, semmije. Jöttek a hazaárulók és átözönlöttek regisztráció nélkül az országon.
Most a hazaáruló Ciprasz Merkel utasítására fikázza a magyarokat.
pénzt kap érte. Judás pénzt. Ha ezt merte volna tenni Izraellel kikiáltották volna holokauszttagadónak és véres antiszemitának.
Ciprasz hungarofób.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.11 12:29

@Daniel Dakota:

A magyar kormány nem volt seggfej, de mindenkit áttolt Ausztriába.

Csak a tények kedvéért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html