Nagyot fékez a magyar gazdaság - nincs helye rossz döntéseknek

Lassul a világgazdaság, ennek megfelelően mind az idei, mind a jövő évi prognózisán rontott a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb elemzése szerint és a jövő évi előrejelzése sem teljesen felhőtlen a globális gazdasági folyamatok alakulását illetően. Ezzel szemben Magyarország GDP adatait felfelé korrigálta az IMF, ám még ezzel együtt is jelentős lassulás várhat a magyar gazdaságra 2020-ban. A régiós versenytársainkhoz képest nem állunk rosszul - legalábbis ami a GDP-adatot illeti.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 15. kedd, 15:17
Fotó: Getty Images

A világgazdaság összehangoltan lassul - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook - WEO) című jelentésében -, ezért a júliusi jelentés után az idei növekedési ütemet ismételten lefelé módosította 3 százalékra, ami a globális pénzügyi válság óta a leglassabb értéket jelenti.

A világgazdaságot továbbra is gyengíti az USA által indított kereskedelmi háború miatt növekvő korlátozások hatása, illetve az élesedő geopolitikai feszültségek. Az IMF szerint az USA-Kína kereskedelmi konfliktus a globális GDP-t 0,8 százalékkal fogja vissza 2020-ra. Emellett a lassulásban országspecifikus tényezők  is szerepet játszanak több feltörekvő piacon, illetve olyan rendszerszintű okok, mint az alacsony termelékenység vagy a fejlett társadalmak öregedése.

Ennek megfelelően az IMF a legfrissebb prognózisában 2020-ban 3,4 százalékos növekedéssel számol, ami 0,2 százalékkal jelent alacsonyabb ütemet az idén áprilisban kiadott előrejelzéshez képest. Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy bár ez a prognózis gyorsulást jelez az idei 3 százalékhoz képest, az idei összehangolt lassulással szemben a 2020-ra várt javulás nem nyugszik széles alapokon, ezért továbbra is bizonytalanság övezi az előrejelzést.

A globális gazdasági növekedés gyengesége leginkább a gyártási tevékenység hirtelen visszaesésében keresendő, illetve abban, hogy a globális kereskedelemben a magasabb vámok és a kereskedelmi politikák elhúzódó bizonytalanságai negatív hatással vannak a beruházásokra és a tőkejavakra. Erre jön még rá az autóipar zsugorodása, ami olyan okokra vezethető vissza többek között, mint például az eurózónában bevezetett új emissziós szabályok, illetve Kína. Összességében a globális kereskedelem bővülése 2019 első félévében 1 százalékra esett, ami 2012 óta a legalacsonyabb érték.

Az extrém gyenge ipari és kereskedelmi teljesítményt egyelőre a szolgáltató szektor ellensúlyozza világszerte, ám már látszanak a jelei a szektor gyengülésének az USA-ban és az eurózónában - mutat rá az IMF.

A Valutaalap megjegyzi, hogy a monetáris politika jelentős szerepet játszott a növekedés támogatásában: az inflációs nyomás és a gyengülő gazdasági aktivitás miatt a nagy központi bankok ennek megfelelően csökkentették a növekedésre gyakorolt kockázatokat és tartották kordában az inflációt. Ilyen monetáris politikai lépések nélkül a globális növekedés 0,5 százalékponttal maradna el a jelenlegitől 2019-ben és 2020-ban is.

Emiatt fékezhet a gazdaság

Az IMF várakozásai szerint a fejlett gazdaságok a hosszú távú növekedési potenciáljuk felé lassulnak. Ennek az országcsoportnak a növekedését a Valutaalap ezért 2019-re vonatkozóan 1,7 százalékra várja (szemben a 2018-as 2,3 százalékkal) és vélhetően ezen a szinten is marad a növekedés üteme. A fejlett országok gyengébb külső keresletéből fakadó negatív hatást a kedvező munkaerő-piaci körülmények és a gazdasági stimulusok segítik semlegesíteni.

A fejlődő és feltörekvő gazdaságok növekedésén is rontott az IMF, itt 3,9 százalékos bővüléssel számol erre az évre a Valutaalap szemben a 2018-as 4,5 százalékkal. Emögött a kereskedelmi és helyi bizonytalanságok, illetve a kínai gazdaság lassulása állnak.

Honnan jöhet a fellendüléshez erő?

A 2020-ra várt élénkülés annak lesz köszönhető, hogy a feltörekvő és fejlődő gazdaságok növekedése 4,6 százalékra gyorsulhat fel. Ennek a lendületnek a fele Argentína, Irán és Törökország gazdaságának enyhe recesszióból való kijöveteléből, másik része pedig Brazília, India, Mexikó, Oroszország és Szaúd-Arábia fellendüléséből fakadhat. Utóbbi gazdaságokban 2019-hez képest 2018-ban jelentős lassulás következett be - jegyzi meg az IMF. A 2020-as fellendülésre vonatkozó prognózis azonban jelentős bizonytalanságokat is hordoz magában, miután az USA, Japán és Kína 2020-ban tovább lassulhat.

A fent említettek mellett a gazdasági növekedési kilátásokra nézve további lefelé mutató kockázatot jelentenek a geopolitikai feszültségek - beleértve a brexithez kapcsolódó kockázatokat, sőt, ezek a tényezők a feltörekvő piacok és az eurózóna törékeny emelkedését is megtorpedózhatja. Ezek az események a kockázatvállalás hirtelen változását, pénzügyi zavarokat és a tőkeáramlás irányának megfordulását eredményezheti. A fejlett gazdaságokban pedig az alacsony infláció betonozódhat be, ami a monetáris politika mozgásterét szűkítheti tovább a jövőben és korlátozhatja annak hatásosságát.


Nagyot javított a magyar növekedésen az IMF

A fejlődő és a feltörekvő európai gazdaságokban az IMF szerint idén 1,8 százalékkal bővülhet a GDP, ami 0,6 százalékos javulást jelent a 2019 áprilisi prognózishoz képest. Ez az ütem 2020-ban 2,5 százalékra gyorsulhat. Az idei évi prognózis felfelé módosítása annak köszönhető, hogy Törökországban a visszaesés az első félévben kisebb lett a várakozásoknál. Oroszországban az idei növekedés gyengébb, mint az áprilisi előrejelzésben feltételezett, ám az orosz gazdaság az IMF várakozásai szerint jövő évre magához térhet, hozzájárulva a 2020-as évre adott előrejelzés felfelé módosításához. Emellett a kelet-közép-európai gazdaságok is erős növekedést produkálnak - köztük Magyarország és Lengyelország.

Ezen belül Magyarország is azok közé tartozik, ahol az idei növekedési előrejelzésén jelentősen javított a Valutaalap: 2019-re az áprilisi prognózisában még 3,6 százalékos növekedési ütemmel számolt, amit a legfrissebb jelentésben 4,6 százalékra módosított. A 2020-as évre adott várakozás is gyorsabb GDP-bővülést jelöl, mint az áprilisi, hiszen akkor az IMF 2,7 százalékos növekedést jelzett, a jelenlegi prognózis pedig már 3,3 százalékosról szól. (Ha ez beigazolódna, akkor az viszont rossz hír lenne a magyar nyugdíjasoknak, hiszen a magyar kormány - a jogszabályok értelmében - csak 3,5 százalékos növekedés felett fizet nyugdíjprémiumot - a szerk.)

Eltérő várakozások
A magyar gazdaság jövő évi teljesítményével kapcsolatban meglehetősen széles skálán mozognak a várakozások. A magyar kormány konvergenciaprogramban is lefektetett növekedési várakozása jövő évre 4 százalék, ehhez képest az MNB - az IMF-hez hasonlóan - 3,3 százalékos GDP-bővüléssel számol, míg az elemzői várakozások mediánja 3,5 százalék körül van.

Az inflációs előrejelzést is feljebb vitte a Valutaalap: a jelenlegi prognózis szerint ugyanis idén és jövőre is 3,4 százalékos pénzromlást vár, szemben az áprilisban kiadott 2019-es 3,2, illetve 2020-as 3,1 százalékos inflációval.

A folyó fizetési mérlegnél még ennél is jelentősebb változtatást látunk, miután az áprilisi prognózis (a legutóbbi, amikor a magyar adatok is szerepeltek a WEO-ban) szerinti 0,5 százalékos többlet idén 0,9 százalékos hiányba fordulhat át idén, jövőre pedig az áprilisban jelzett 0,6 százalékos többlet helyett 0,6 százalékos hiányra módosított a Valutaalap.

A munkanélküliségi prognózisán nem változtatott az IMF sem 2019-re, sem 2020-ra vonatkozóan.

Mire elég ez a régióban?

A jelenlegi növekedési prognózisok alapján úgy fest, hogy idén a régiónkban messze Magyarország GDP-adata fest a legjobban a 4,6 százalékkal. A V4-ek között Lengyelország áll a legközelebb Magyarországhoz 4 százalékos ütemmel, a régióban pedig Románia fogja még a lengyel növekedést elérni. Szlovákiában és Csehországban idén 2,6, illetve 2,5 százalékos GDP-bővülést vár az IMF. A régióban Bulgária 3,7 százalékos GDP adattal előzheti meg Szlovákiát és Csehországot.

2020-ra nagyot fog fékezni a magyar gazdaság - legalább is az IMF előrejelzése szerint és a 2019-es adathoz képest -, miután jövőre már csak 3,3 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Ezzel az eredménnyel a régiós versenytársainkhoz is közelebb kerülnénk, viszont Románia beelőzné hazánkat, miután szomszédunknál 3,5 százalékos ütemet jósol a Valutaalap. Magyarországot szorosan 3,2 százalékkal Bulgária követné, majd Lengyelország 3,1, Szlovákia 2,7 és Csehország 2,6 százalékkal jönne a képzeletbeli GDP-növekedési rangsorban.

Nincs helye rossz döntéseknek

A gazdasági növekedés fellendítése érdekében az IMF szerint le kellene bontani az utóbbi időben kiépült kereskedelmi korlátokat és azokat tartós megállapodásokkal helyettesíteni, a geopolitikai feszültségeket fel kellene oldani és csökkenteni kellene a nemzeti gazdaságpolitikai bizonytalanságokat. Az ilyen lépések segíthetnének a bizalom növelésében, fellendítenék a beruházásokat, az ipart és a kereskedelmet.

A kockázatok csökkentése és a potenciális kibocsátás növelése a gazdaságpolitikai intézkedéseknek kiegyensúlyozottabban kell támogatnia a gazdasági aktivitást, nem lehet a monetáris politika az egyetlen eszköz erre - emeli ki az IMF vezető közgazdásza a jelentéshez fűzött kommentárjában. Az IMF szerint Németországnak és Hollandiának ki kellene használnia az alacsony kamatkörnyezetből fakadó előnyöket és a társadalmi, valamint infrastrukturális tőkébe is be kellene ruházniuk, akár csak költség-haszon megfontolásból is. Ha a növekedés még komolyabban visszaesik, akkor szükséges lehet koordinált nemzetközi szintű lépésekre, országok igényeihez igazítva.

Az IMF emellett hatásos makroprudenciális szabályozások végrehajtását is szükségesnek tartja az IMF annak érdekében, hogy a kockázatokat megfelelően be lehessen árazni és el lehessen kerülni a pénzügyi sérülékenység kiépülését. A fenntartható növekedés érdekében pedig az IMF szerint fontos, hogy a termelékenység növelése, az ellenállóképesség javítása és az egyenlőtlenségek csökkentése előmozdítására strukturális reformokat hajtsanak végre.

Gita Gopinath arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelen helyzetben a 3 százalékos globális növekedés nem hagy teret a szabályozási melléfogásoknak, a gazdasági növekedés támogatására pedig nagy szükség van. A globális kereskedelmi rendszeren javítani kell és nem csak magára hagyni. Az országoknak együtt kell működniük, mert a multilateralizmus marad az egyetlen eszköz az olyan problémák megoldására, mint a klímaváltozás miatti fenyegetettség, a kiberbiztonsági kockázatok, az adóelkerülés és adócsalás, valamint az új technológiák által támasztott kihívások és lehetőségek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.10.17 09:17

@Suzywong:
Már megint hazudsz te mocsok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.17 00:59

@terabit: szerda 6:11
Nem te írtad nekem, hogy tudatlan vagyok és faszságokat írogatok.
Elnézést kérek, hogy ezt nem vettem dícséretnek.
Milyen hazugságot írtam.
Nem értelek, folyton véded Orbánt és ha ezzel szembesítenek megsértődsz.
Én nem döntöttem el, hogy milyen vagy.
Választhatsz.
Akár egy újat is.
Te hogyan neveznéd magad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.10.16 11:51

2018 ban és 2019 ben is a magyar gazdaság teljesített a legrosszabbul az eu-ban, ugyanis hiába nőtt forintban számolva kb 4 % al a magyar gdp, a forint tavaly és idén is 6% ot gyengült az euróhoz képest, így euróban számolva csökkent a magyar gdp.

eközben igaz, hogy a legtöbb nyugati eu tagállam gdp-je csak 1-3 % al nőtt, csakhogy az euróban számolva nőtt annyival, ami jóval magasabb, mint a magyar euróban számolt minusz 2 % os gazdasági "növekedés".

ezért mind a bérek, mind a gazdasági produktum tekintetében folytatódott magyarország leszakadása a nyugattól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.16 06:11

@Józsi2222: Ugye mondtam, hazudozásban, mocskolódásbam mega-giga bajnokok vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.16 01:47

@terabit: kedd 20:26
Én csak a címre vonatkozóan reagáltam.
Az 1,2% mértéke valakinek nagy valakinek kicsi.
Neked meg olyan, hogy ez nulla.
Nem vagyunk egyformák.
Én sosem védeném a Vezíredet,(Bátyuskádat, Keresztapádat).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html