Szó szerint nagy győzelmet húzott be a világon divatba jött nacionalista politikai mozgalom, miután az 1,3 milliárd lakost számláló Indiában megőrizte parlamenti többségét a hatalmon lévő hindu nacionalista Bharatija Dzsanata Párt (BJP) - adta hírül a BBC. A szavazatok nagy részének összeszámlálása után kiderült, hogy 300 mandátumot szereztek az 543 fős parlamentben egy olyan parlamenti választáson, amelyet az elemzők népszavazásnak tekintettek a 2014-ben hatalomra került Narendra Modi miniszterelnök teljesítményéről.

A 900 millió szavazásra jogosult állampolgárból 600 millióan adták le a voksukat a hat héten át tartó szavazáson, amelyen a zsúfolt nagyvárosoktól kezdve az eldugott vidéki településekig lehetővé kellett tenni a voksolást az embereknek. A BJP öt évvel ezelőtt 282 képviselői helyet szerzett, így a mostani 300-zal az elmúlt 30 év legnagyobb arányú választási sikerét aratta.

Szövetségeseivel együtt várhatóan 336 képviselőt állíthat majd csatasorba a kormány támogatására. Az ellenzéki Kongresszus Párt, amely évtizedeken át egyeduralkodó volt az indiai politikában 44 mandátumot szedett össze és szövetségeseivel együtt is csak 60 képviselője lesz a parlamentben. A párt aktivistáinak a helyi jelentések szerint elállt a szava a rossz szereplés nyomán.

Baljós előjelek?

Narenda Modi arra játszott, hogy a választást kizárólag róla szóló szavazássá tegye - írja elemzésében Soutik Biswas, a BBC online tudósítója. A normál számítások szerint gondot kellett volna okoznia neki, hogy hatalmon lévő vezetőként rajta kérhették volna számon a szavazók minden gondjukat. Merthogy vannak gondjaik: a munkanélküliség rekordmagas, a jövedelmek csökkennek, akárcsak az ipari termelés. Egy szóval a gazdaság nem áll valami fényesen.

Emellett nem volt olyan régen az úgynevezett valutatilalom vagy demonetizálás, magyarul a két legnagyobb forgalmú indiai bankjegy, az 500 és az 1000 rúpiás bankó cseréje. A kaotikus körülmények között lebonyolított akció célja az lett volna, hogy a bankszámlákra terelje a feketegazdaságban használt készpénzt, ám mivel az országban a vásárlások túlnyomó része készpénzben történik, az emberek egymás lábát taposva igyekeztek lecserélni majd hogy nem egyik napról a másikra bevont bankjegyeiket. Eközben a feketén szerzett vagyonok tovább pihennek nemesfémekben és külföldi bankszámlákon.

A siker receptje

Úgy tűnik azonban, hogy mindezért nem Modit okolják az emberek. A miniszterelnök vallási megosztással fűszerezett nacionalista retorikája működik, így az első után megkezdheti második ötéves kormányzását. A BBC tudósítója tipikusnak találja azt a véleményt, amelyet egy átlagos szavazótól hallott: igaz, hogy alig fejlődik az ország, de Modi biztonságot nyújt az embereknek és a nemzet büszkén állhat a világ előtt. (Az év elején súlyos fegyveres konfliktus volt India és Pakisztán között, a háborút végül egymás bombázása után sikerült elkerülni.)