Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kínában hivatalosan véget értek a holdújévi ünnepek, így az emberek visszatérnek a munkájukhoz - írja helyszíni beszámolójában a Financial Times. Pekingben az irodai dolgozók bementek a munkahelyükre, míg Sanghajban arra bátorítják az embereket, hogy otthonról dolgozzanak (home office). Ami a fizikai munkát illeti, számos olyan területen, ahol február 10-én újra kellett volna kezdeni a munkát, sok gyár és más üzleti vállalkozás továbbra is zárva tart, mert munkavállalóik egy része nem érkezett vissza azt követően, hogy hazalátogatott családjához.

"A legtöbb emberünk Honan tartományba való, ők még nem tértek vissza" - mondta egy elektronikai alkatrészeket gyártó szucsoui cég munkatársa. Ez a város nem messze van Sanghajtól. Az ország technológiai óriásai, a ByteDance, a Tencent, az Alibaba, a Mituan már a múlt héttől kezdve bővítették az otthoni munkavégzés lehetőségét. A Magyarországon is ismert Foxconn elektronikai bérgyártó, amely például az Apple iPhone mobiltelefonjait is gyártja, és Kína legnagyobb foglalkoztatója, nem válaszolt az FT megkeresésére, így nem tudni lesznek ellátási gondok a jövőben az okostelefonokkal kapcsolatban.

Gyerünk dolgozni!

Kína legfelsőbb állami döntéshozó testülete, az államtanács igyekszik mozgásba hozni a világ második legnagyobb gazdaságát, próbálják elkerülni, hogy a vállalatok meghosszabbítsák zárva tartásukat, amely a holdújévi szünet miatt több mint három hete kezdődött. A koronavírus három hónap alatt majdnem ötször annyi embert fertőzött meg Kínában, mint a SARS 2002-2003-ban, és becslések szerint egy százalékpontot morzsolhat le az első negyedéves GDP-növekedésből.

A piacok vegyesen reagáltak a gazdaság reménybeli újraindulására. A kínai CSI-300 index hétfőn 0,3 százalékkal erősödött, míg a hongkongi Hang Seng 0,6 százalékkal gyengült. A tokiói Topix 0,72 százalékot veszített erejéből, a Sydney S&P/ASX-200 0,14 százalékkal gyengült. Az asztrál dollár, amelyet a befektetők a kínai gazdasági folyamatok alakulását jelző egyik közvetett mutatónak tartanak, 0,5 százalékkal 0,67 USA-dollárra erősödött, ám értéke még is így 4,6 százalékkal maradt el attól, ahol egy éve volt, és nincs messze egy évtizedes mélypontjától.

Korlátozások

A halvány piaci reakciók vélhetően részben azzal magyarázhatók, hogy a sok helyhatóság továbbra is korlátozza a munkavállalók mozgását. A dél-kínai Csungsan és Makaó iparvárosokban minden családból csak egyvalaki mozdulhat ki a lakásokból bevásárolni, és ezt is csak kétnaponként teheti meg. Más nagyvárosok hasonló drákói biztonsági intézkedéseket hoztak.

Van ahol megengedték az embereknek, hogy visszatérjenek a munkához, de azokat, akik arra gyanakszanak, hogy nem egészségesek, megkérték, önként zárják magukat karanténba. Azokban a gyárakban, amelyekben felvették az emberek a munkát, a védekezőeszközök, elsősorban az arcmaszkok hiánya okozhat gondot, ez ugyanis utat nyithat a járvány terjedése előtt.

Hálózatok

Azok a gyárak is gondban vannak, amelyeknél újraindult a munka, ugyanis az egész országot behálózó szállítási láncok miatt sokszor gondot okoz a nyersanyagtok és a részegységek beszerzése. A járvány centrumában, Hupej tartományban 59 millió ember maradt karanténban, ami heteken vagy akár hónapokon át fékezheti a gazdasági tevékenységet. Mivel ez a terület a lézeres és az optikai eszközök előállításának központja, ez az autó- és repülőgépgyártóknak, illetve az orvosi berendezéseket gyártóknak okozhat elsősorban gondot.

Eközben az iskolák, beleértve az általános és középiskolákat, illetve a főiskolákat és az egyetemeket is, Kína-szerte zárva maradtak. Várakozások szerint legalább még egy hétig, azaz február 16-áig nem lesz változás ezen a téren.