Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter már pénteken felszólította a SWIFT-et, hogy zárja ki szolgáltatásaiból a feketelistára került iráni pénzintézeteket, kivéve a humanitárius tranzakciókat.

A brüsszeli székhelyű SWIFT hétfőn kiadott közleményében jelezte, hogy "a globális pénzügyi rendszer integritásának és rugalmasságának támogatását célzó küldetésének jegyében, mint globális és semleges szolgáltató, felfüggeszti bizonyos iráni bankok hozzáférését a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító távközlési hálózathoz".

A SWIFT az általa sajnálatosnak nevezett intézkedést azzal indokolta, hogy szükség van rá "a globális pénzügyi rendszer egészének stabilitása és integritása érdekében".

Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) több mint 200 országban és területen működik, szolgáltatásait 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, mert az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett az Irán elleni büntetőintézkedések fokozatos feloldásába.

Washington a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött, és ezek jelentős része hétfőn lépett hatályba, köztük a több mint 50 iráni bankot és leányvállalatait sújtó büntetőintézkedések.