Ez az utolsó figyelmeztetés - állítják egy a klímaváltozással foglalkozó, frissen publikált kutatás készítői, akik vélhetően legszívesebben azt adták volna vizsgálatuk címéül, hogy "Cselekedjetek most, idióták!". Az általános megállapításokon túl, amelyek a légkör átlaghőmérsékletének különböző mértékű emelkedésével foglalkoznak, egészen konkrétan megfogalmazzák, mit kellene tennie az átlagembernek ahhoz, hogy elkerülhető legyen a sokat emlegetett klímakatasztrófa - derül ki a BBC összefoglalójából.

Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) kutatócsoport tagjai hároméves kutatásuk alapján úgy vélik, hogy az emberiség lecsúszott arról a lehetőségről, hogy a légkör átlaghőmérséklete mindössze 1,5 Celsius-fokkal nőjön az első ipari forradalom előtti szinthez képest. Ehelyett inkább a 3 fokos növekedés felé halad a világ. Ezt az emberi civilizáció rossz vágányon száguldó vonatát óriási összegek kiadásával és olyan drámai lépésekkel lehetne visszatéríteni az 1,5 fokos növekedést eredményező vágányra, amelyek az emberek mindennapi fogyasztásának korlátozását is magukban foglalják.

Mit tegyen?

Az IPCC kutatása szerint a jelenlegi tendenciák mellett 2030-ra eléri a Föld légköre az 1,5 százalékos pluszt- ami a kutatók szerint még kezelhető változásokat hoz szemben a 2 Celsius-fokos emelkedéssel, amelyet a kutatók általában még éppen elviselhetőnek tartanak -, hacsak az emberiség mostantól nem fordítja a világgazdaság GDP-jének 2,5 százalékát a klímaváltozás elkerülésére.

Még ez esetben is szükség lesz rengeteg növény telepítésére a szén-dioxid megkötésére, illetve olyan föld alatti tárolóhelyekre, ahova örökre be lehet zárni a légkört melegítő gázt. De az egyes ember is tehet valamit, nevezetesen meg kell változtatni az életmódját:

  • egyen kevesebb húst, sajtot és vajat, igyon kevesebb tejet
  • fogyasszon több helyben termő, szezonális élelmiszert
  • vezessen elektromos autót, rövidebb távokon gyalogoljon vagy biciklizzen
  • üljön vonatra vagy távolsági buszra repülőgép helyett
  • az üzleti utazásokat helyettesítse videokonferenciák tartásával
  • használjon ruhaszállító állványt a szárítógép helyett
  • szigetelje a lakását
  • válogasson az áruk és szolgáltatások között aszerint, melyik okoz kevesebb légszennyezést

Gigantikus befektetés

A baj megelőzése nem lesz olcsó. A kutatók szerint évente átlagosan 2,4 ezer milliárd dollárt kell befektetni csak az energiarendszerek átalakításába 2016 és 2035 között. Ez a gigantikus kiadás persze azonnali hasznot is hoz. Például a gazdasági növekedés a klímaváltozás megfékezése nyomán nem lassulna annyival, mint amennyivel enélkül fékeződne. Ha az emberiség az 1,5 Celsius-fokos maximum elérését célozná meg a 2 fokos helyett, akkor évente plusz 1,5 százalék gazdasági növekedést érhetne el.

A klímakatasztrófa előtti visszaszámlálás felgyorsult - derül ki az IPCC kutatásából. Ez azt jelenti, az évszázad közepéig háttérbe kell szorítani a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, a szénről - amely az áramtermelésben még mindig oroszlánrészt képvisel - sokkal hamarabb le kell mondani, mint korábban gondolták a szakértők és nagyon gyorsan hatalmas területeket kell erdősíteni. A világ nemzeteinek vezetői nem halogathatják tovább a drámai intézkedéseket.

Fotó forrása: Reuters