Katasztrófa Németországban

Katasztrofális helyzetet okoz Németország keleti tartományaiban a kivándorlás, a népesség helyben maradó része a populista politikai erők támogatójává válik, miközben a központi kormány győzelmi jelentéseket tesz közzé a német újraegyesítés áldásairól.
Komócsin Sándor, 2019. június 13. csütörtök, 19:10
Fotó: Pixabay

Három volt kelet-németországi tartományban lesznek helyi választások idén, mindegyikre igaz, hogy a radikális jobb-, illetve a radikális baloldali politikai erőkre szavazó lakosaik többen vannak, mint a mérsékelt pártokat támogató szavazóik. A Berlint övező Brandenburg tartományban a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) a legnépszerűbb politikai erő. Ennek a helyzetnek egyik oka az lehet, hogy Németország keleti része elnéptelenedik - idézi Felix Rösel, az Ifo gazdaságkutató intézet munkatársa tanulmányát Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A népesség csökkenése még az 1950-es években kezdődött, amelynek eredményeként a volt szocialista ország lakossága az 1905-ös szintre zuhant, sőt, egyes vidéki területeken már csak az 1800-as évek közepének megfelelő számú ember él. Rösel szerint ez a szőnyeg alá söpört probléma a keleten élő németek tartós elégedetlenségének egyértelmű jele. Az ott élők közérzetét a piacgazdaság és a demokrácia 1990 utáni bevezetése sem javította, éppen ellenkezőleg: az erőteljes kivándorlási trend felülírja a sikereket, például a munkaerőpiac javulását és közel harminc éve emelkedő jövedelmek kedvező hatását.

Trükkös statisztika

A berlini kormány rendszeres jelentéseket közöl arról, hogyan enyhül Németország kelet-nyugati megosztottsága. Ennek egyik bizonyítékát abban látják, hogy 2016-ben ezer emberrel több települt be a keleti régióba, mint amennyien távoztak onnan. Azt nem verik nagy dobra, hogy ez főként Berlin és környékének pozitív szaldójából adódik. Rösel arra hívja fel a figyelmet, hogy a tartós belső migráció mögött a Németország keleti és nyugati fele közti növekvő különbségek vannak.

Kutatásai szerint a nyugati tartományok lakossága 60 százalékkal bővült a második világháború óta, míg a keletieké 15 százalékkal csökkent. És ez a különbség tovább nő, mivel a külföldről bevándorlók is az előbbi országrészt részesítik előnyben, részben mert gazdagabb, részben mert aggasztja őket, hogy keleten erősek bevándorlófaló politikai erők. Az elnéptelenedés mögött álló gazdasági okokat pszichológiai tényezők is kiegészítik.

Elöregedő közösségek

Az elöregedő közösségek a vereség érzetét kelteik és arra utalnak, hogy hiábavalóak a német kormány erőfeszítései az ország kohéziójának erősítésére. Még az olyan nagy keleti városok is provinciálissá válnak rossz demográfiai összetételük miatt, mint Lipcse és Drezda. Rösel szerint ha úgy bővült volna a népességük, mint a nyugat-németországi nagyvárosoké, akkor mostanra a jelenlegi kétszeresére, egymillió körülire nőtt volna a lakosságuk.

Kelet-Németország tragikus elnéptelenedése nem egyedi jelenség Európában. Litvánia ezer lakosából 14-et, Horvátország 12-t veszített és olyan nem volt kommunista országok, mint Görögország, Olaszország és Portugália is hasonló cipőben járnak. Ezek nem mindegyikében törtek előre a populista pártok, de Rösel szerint a fogyó és elöregedő népesség alapvetően nehezíti meg a radikális politika elleni fellépést.

Bershidsky úgy véli, hogy Angela Merkel német kancellárt, aki Kelet-Németországban élt a rendszerváltásig, külön felelősség terheli azért, hogy nem állították meg a káros belső migrációs folyamatot. Így jórészt saját magát okolhatja, ha pártja, a konzervatív CDU rosszul fog szerepelni az említett tartományi választásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.06.14 09:00

@monica_schuster:
"5 evre befagyasztjak a berleti dijak emeleset"

LOL
Érdekes ez, főleg azoktól, akik a piacot tartják a legfőbb Istennek!

"ezt hivjak demokracianak, ahol a lakossagot tamogatjak"

Emléxel még a rezsicsökkentésre?
A ballibbantak eléggé fel voltak háborodva! Talán ők nem szeretik a demokráciát?
:P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2019.06.14 07:57

A német kormánypártok és híveik ugyanolyan sötétek, mint az itt fröcsögő elvtársaik.
Nem a radikálisok ellen kell fellépni, hanem olyan politikát képviselni ami nem üldözi a radikálisokhoz a szavazókat!
A német egyesítés totális csőd.
Euró százmilliárdokból se tudták a 14 millió keletnémetet integrálni.
Akkor hogy akarják a 100 millió kelet-európait és a 100 millió dél-európait?
Főleg hogy akarják a 4 milliárd szegény ázsiait és afrikait?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2019.06.14 06:21

@krix6: csak egy kis informacio: Nemetorszagban bizonyos tartomanyokban 5 evre befagyasztjak a berleti dijak emeleset, mert a lakossag nem kepes fizetni es az ingatlanosok egyre nagyobb profitot akarnak...csak az allam tud hatarokat szabni, akik megszegik sulyos büntetest kapnak..tovabba több allamilag finanszirozott lakas fog epülni, hogy megfekezzek a lakashianyt es a dragulast..persze az adofizetök penzenek egy resze uj lakasepitesbe lesz fektetve, vagyis a befizetett ado egy reszet visszakapja a lakossag kedvezö berleti arakert...ezt hivjak demokracianak, ahol a lakossagot tamogatjak, nem azt mondom, hogy minden szuper Nemetben, de azert van összehasonlitasi lehetöseg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.13 23:59

@Mezei1995:
Agymosott barátom, ezen miért csodálkozol?
Ez mindig így volt és így is lesz! Nem csak nálunk, a világ minden országában!
Vannak gazdagabb és szegényebb régiók.
A zúniós csatlakoztatás még inkább kiélezte a helyzetet, most már Borsod nem Pesttel csap össze, hanem Belgiummal...

A stadionépítésnek ehhez semmi köze sincs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.13 23:55

@Fahrkarten_bitte_:
More, tudhatnád, hogy országon belül is volt és van vándorlás. Régen kisebb, most meg már katasztrofális mértékben.
Nevezheted akárhogy a lényeg ugyanaz: a zemberek elhitték a "JÁR NEKEM" dumát és ezáltal mindenki a lehető legkevesebb munkával a lehető legtöbbet akarja keresni!
Majd figyeld meg, hogy pár évtized múlva élhetetlenek lesznek a mostani leggazdagabb területek! Pokoli lesz a népsűrűség, az egekbe szállnak az árak és ha addigra kikopnak a mai antibiotikumok, akkor még nagyon faxa járványok is lesznek...
Egy biztos: a jelenlegi népességkoncentráció jóra nem vezet. Még Németország sem tudja kezelni a saját elvándorlását, pedig kelet-németben nem lehetnek túl nagy fizetésbéli lemaradások.
Sajna a zembereknek már semmi se elég, azt mondja a Kelet-Német: miért dolgozzak én 20%-kal alacsonyabb bérért? (Annyi esze már nincs, hogy amit a béren megkeres azt a lakáshitelen/bérlésen duplán elveszíti...)
Erre magadtól is rájöhettél volna, sorosseggnyalonc...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html