Késnek a villanyórák egész Európában - mi történt?

A kontinentális Európa áramfogyasztói millióinak késnek az áramhálózat frekvenciája által vezérelt órái - idézi a vg.hu Aszódi Attila, a két új paksi atomblokk építéséért felelős államtitkár blogját.
K. Kiss Gergely, 2018. március 19. hétfő, 11:01
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Kibillent az egyensúlyából az összekapcsolt európai villamosenergia-hálózatok frekvenciája, ráadásul olyan hosszú időre, amire Közép-Európában még nem volt példa. Az esettel közleményben foglalkozott az ENTSO-E, az európai átviteli rendszerirányítók szövetsége is - idézi a portál.

A földrész erőművei szinkronizáltan dolgoznak, az együtt járó rendszernek Magyarország is tagja. E rendszerben a frekvenciát úgy lehet állandó 50 Hertzen (Hz) tartani, hogy a termelés és a fogyasztás minden pillanatban egyensúlyban van. Ettől az értéktől csak kicsit és rövid ideig lehet eltérni, ám a mostani egyensúlytalanság január közepe-vége óta tart. A Mavir adatai szerint az eltérés ±0,05 Hz.

A villamosenergia-rendszerek az elmúlt hetek során így 5-6 perc késést halmoztak fel" - mutat rá Aszódi Attila.

A helyzetet egy Koszovó és Szerbia közötti vita okozta. Koszovóban egy erőművet leállítottak karbantartásra, és bár a két ország közötti egyezség értelmében Szerbiának biztosítania kellett volna a tartalékot a rendszer egyensúlyának fenntartása érdekében, Szerbia ezt nem tette meg.

Az elmúlt két és fél hónapban az erőművek nem termeltek annyi villanyt, amennyit a fogyasztók igényeltek, a rendszer pedig a fizika törvényei szerint úgy egyensúlyozta ki magát, hogy lecsökkent a frekvencia. A fogyasztók megkapták az áramot, de kisebb frekvencián.

Az ENTSO-E még nem tudja, hogy ki és hogyan fogja pótolni a hiányzó energiamennyiséget, de ekkor várhatóan 50 Hz-nél kicsit magasabb lesz a rendszer frekvenciája, a hálózatra kötött órák pedig egészen addig sietni fognak, amíg le nem dolgozzák az eddig összeszedett késést. (Akadozik az áramellátás Hajdú-Biharban.)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.03.19 12:34

"Az ENTSO-E még nem tudja, hogy ki és hogyan fogja pótolni a hiányzó energiamennyiséget"

Á, nem kell ide Paks-II eladhatatlan energiája!
Nincs itt energiahiány!
:D
Ha meg mégis lenne, akkor azt majd pótolják sötétzöld energiával!
300.000 ha napelempark 1%-os téli hatékonysággal pont elég is lesz hozzá!
Ja, de mibe is kerül 300.000 ha napelempark? 50x annyiba mint Paks-II, á az nem érdekes!
Különben is a napelem ingyen adja az áramot, annak nincsen költsége!
XD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html