Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mérsékelné a brexit "horrorszerű" következményeit Nagy-Britanniában és Németországban is, ha a szigetország csak részlegesen hagyná el az EU-t, nevezetesen bent maradna a vámunióban - idézte a Bloomberg két német befolyásos iparági szövetség, az BDI és a VDMA önállóan kiadott, de egybehangzó véleményt megfogalmazó közleményét.

Borítékolható, hogy csökkenni fog a kontinens és Nagy-Britannia közötti kereskedelem és ha nem a lehető legkevésbé rossz válási megállapodást kötik a felek, akkor az életbe lépő önálló brit kereskedelmi szabályozás károsítani fogja a német exportot - fejtegetik a szakmai szervezetek. Mindenképpen el kell kerülni, hogy végül megállapodás nélkül záruljon a felek tárgyalása a kilépés feltételeiről (kemény brexit).

Húzzanak bele!

A BDI és a VDMA azt akarja, hogy a politikusok gyorsítsák fel a válási tárgyalásokat. Nem véletlen, hogy sürgetésüket Angela Merkel új kormányának március 14-ei megalakulása, illetve a márciusi 22-ei európai uniós csúcsértekezlet előtt fogalmazták meg.

A német vállalatok a legkevesebb azt várják, hogy a feldolgozóipari termékek vámok és kvóták nélküli, ideális esetben a vámunió keretein belül cseréljenek gazdát - fogalmazott Joachim Lang, a BDI igazgatója.

A vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ adatai szerint az elmúlt évben 90 százalékkal zuhantak a szigetországba érkező közvetlen külföldi tőkebefektetések (a függetlenségi népszavazás 2016 júniusában döntött a brit kilépés mellett). Nagy-Britannia a harmadik helyről már 2016-ban az ötödikre csúszott vissza Németország legjelentősebb külkereskedelmi partnereinek sorrendjében.

Legyen átmenet

Az iparszövetségek azt várják az EU-tagállamok vezetőinek márciusi csúcstalálkozójától, hogy a résztvevők elkötelezik magukat amellett az átmeneti periódus mellett, amely a de facto brit kilépés 2019. március végi időpontjától 2020 végéig tarthat. Ha az új üzleti környezethez való alkalmazkodást segítő időszakról nem állapodnak meg, akkor a BDI szerint számos vállalat elindítja válságtervének végrehajtását.

A 6400 gépipari vállalatot képviselő VDMA szerint a brexit azzal a veszéllyel fenyeget, hogy megdrágul a szigetországba irányuló német export, mert a brit jogi és technikai elvárások eltérőek lesznek az EU hasonló szabályaitól.

Egy sima kereskedelmi megállapodás akkor is határellenőrzésekkel és a vámelszámolással jár, ha mindkét fél lemond a vámok tényleges beszedéséről - figyelmeztetett Thilo Brodtmann, a VDMA igazgatója. A vámunió fenntartása legalább ettől a rémálomtól megszabadítaná a cégeket.

A fotó forrása: Pixabay