Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főügyészség szóvivője szerint a kiadatási ügyekben legalább 60 napi őrizetben lehet tartani az eljárás alá vont személyt. Ennyire hosszú időre valószínűleg nem lesz szükség, de húsvét előtt sem várható döntés - írja az MTI.

A katalán politikust vasárnap vették őrizetbe a német-dán határon a spanyol legfelső bíróság pénteken kiadott európai elfogatóparancsa alapján, és a határ térségében fekvő Neumünster büntetés-végrehajtási intézetében helyezték el. Így első lépésként a helyi bíróságnak kell foglalkoznia ügyével. Hétfőn vezetik a bíróság elé, amelynek meg kell vizsgálnia személyazonosságát és meg kel indokolnia őrizetben tartását. Az is előfordulhat, hogy rögtön szabadlábra helyezik, de ez nem valószínű.

Amennyiben Puigdemont őrizetben marad, a következő lépésben a tartományi főügyészségnek meg kell vizsgálnia, hogy a volt katalán elnököt ki lehet-e adni a spanyol hatóságoknak.

Ezen múlhat a kiadatás

A német sajtóban megszólaltatott szakértők szerint az a legfontosabb kérdés, hogy a német jog szerint is bűncselekmény-e mindaz, ami miatt Spanyolországban felelősségre akarják vonni. A politikust lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják. A lázadás spanyol büntetőjogi fogalma a német büntetőjogban leginkább a hazaárulásnak felelhet meg. Ez a tényállás a szövetségi állami berendezkedés erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel történő megzavarására vagy megváltoztatására irányuló cselekményt jelent, Puigdemont ügyében viszont hiányzik az erőszak eleme.

Így végül előfordulhat, hogy a volt katalán elnököt csak a közpénz hűtlen kezelésére vonatkozó vádra hivatkozva adják ki Spanyolországnak, és ezért csak ezzel a váddal állíthatják bíróság elé - mondta több német szakértő.

Amennyiben a schleswig-holsteini főügyészség arra a megállapításra jut, hogy Carles Puigedmont kiadható Spanyolországnak, a végső döntést a tartományi felsőbíróság hozza meg.

A spanyol legfelső bíróság a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben emelt vádat Carles Puigdemont ellen, aki október végén, leváltását után elhagyta az országot. Önkéntes száműzetésben többször kifejtette, hogy szerinte nem részesülne igazságos bírósági eljárásban Spanyolországban.

A spanyol kormány örül

Jó hírnek nevezte a spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont leváltott katalán elnök németországi őrizetbe vételét hétfőn, újságírónak nyilatkozva Madridban.

"A végtelenségig senki sem űzhet gúnyt az igazságszolgáltatásból" - fogalmazott Soraya Sáenz de Santamaría, aki szerint az, hogy a katalán vezetőt elfogták az európai elfogatóparancs alapján azt jelzi: az intézmények működnek, és a törvény előtt mindenki egyenlő.

Tüntetések kezdődtek

A politikus őrizetbe vételének hírére azonnal tiltakozások kezdődtek több katalán városban. Barcelonában tüntetők összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel, kukákat, szemetes konténereket rongáltak meg és gyújtottak fel.

Juan Ignacio Zoido belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Barcelonában összesen 92-en sérültek meg, közülük 23 rendőr. Kilenc ember vettek őrizetbe, ötöt közülük még az este elengedtek. A miniszter a múlt éjszakai eseményekkel kapcsolatban megkérdőjelezte a függetlenségi tüntetések általában hangoztatott békés jellegét.

Beszámolt arról is, hogy fenyegetést kapott Pablo Llarena bíró, aki pénteken vádat emelt Carles Puigdemont és a katalán függetlenségi politikusok ellen, továbbá döntött az európai elfogatóparancs kiadásáról. A katalán főügyészség emiatt kérte a bírónak és családjának személyi védelmét.

Hétfőn is tiltakoztak

A tiltakozások még hétfő délelőtt is folytatódtak: az egyik katalán autópályán felgyújtott gumiabroncsokkal akadályozták a forgalmat órákon keresztül. A gironai kormányképviselet előtt összegyűlt tüntetők pedig az épületének falát sárgára festették, és leszedték a homlokzatra kitűzött spanyol zászlót.

A nap folyamát Sergio Sabriá, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa sajtótájékoztatóján nyugalomra és felelősségre szólította fel a tiltakozókat, hangsúlyozva, hogy a történtekre adott válasznak békésnek kell maradnia. A fogvatartott politikusok szabadon engedését követelve további tüntetéseket helyeztek kilátásba Katalónia-szerte.

Rendkívüli ülés lesz

A katalán parlament a függetlenségi pártok kezdeményezésére szerdán rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén szerepel a vád alá helyezett katalán politikusok politikai jogainak védelméről szóló javaslat megvitatása. A helyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt hétfőn lemondásra szólította fel Roger Torrent katalán parlamenti elnököt, mert szerintük az ERC politikusaként a törvényhozást politikai nagygyűlésre használja, "úgy tesz mintha Carles Puigdemont védője lenne", nem testestesíti meg a semlegességet és pártatlanságot.

A párt továbbá az alkotmánybírósághoz fordul képviselőik jogainak megsértése miatt, arra hivatkozva, hogy a függetlenségi pártok kérésére a házelnök két napon belül összehívja a parlament ülését, míg ha ők kezdeményezik azt, három hetet kell várniuk a válaszra.

Képünk forrása: NICOLAS MAETERLINCK / AFP