Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott lap főszerkesztője a Twitteren azt írta, hogy "amennyire tudom, Kína hamarosan fontos intézkedéseket hoz a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek a mérséklésére". A főszerkesztő szerint "a várható intézkedésekkel Kína és az Egyesült Államok is csak nyer".

Kína és az Egyesült Államok hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra. Az utolsó megbeszélésre július végén került sor Sanghajban. A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy október elején Washingtonban újraindulnak a tárgyalások.

Néhány nappal korábban Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben.

Tervek szerint október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba.

A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-tól csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából - írta az MTI.