Kína szerint maradjon a görög euró

Kína azt kívánja, hogy Görögország maradjon az euróövezetben, és hogy a nemzetközi hitelező intézmények sürgősen állapodjanak meg az athéni kormánnyal a görög adósságválság kezelését illetően - mondta hétfőn Brüsszelben újságírók előtt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, miután az EU-kínai csúcstalálkozó keretében megbeszélést folytatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság, valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.
MTI, 2015. június 29. hétfő, 20:02
Fotó: MTI/EPA

Li Ko-csiang szerint nem csupán Európának, hanem Kínának és az egész világnak érdeke az erős euró megőrzése. Kína évek óta támogatja az európai integrációt, Európa egységét és jólétét, amihez erős fizetőeszközre is szükség van - mondta a kínai kormányfő.

A kínai miniszterelnök megkerülte az egyenes választ arra a kérdésre, hogy országa hajlandó-e kölcsönnel kisegíteni Görögországot jelenlegi szorult helyzetében, de annyit azért mondott, hogy Kína "megtette a saját erőfeszítését" az ügyben. "Kína számos alkalommal tett valós lépéseket, válaszul a görög kormány aggodalmaira és kéréseire" - tette hozzá.

Az EU-kínai csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón egyébiránt Donald Tusk arról számolt be, hogy a felek megerősítették a 2020-ig szóló stratégiai munkaterv melletti elkötelezettségüket.

"Támogatjuk Kína ambiciózus reformfolyamatát, és nincs kétségünk, hogy az sikeres lesz. Megvitattuk azt is, miként javíthatjuk az együttműködést az emberi jogokat illetően, kétoldalú és nemzetközi síkon" - mondta az uniós országok csúcsvezetői testületének elnöke. Mint hozzátette, a megbeszélésen kifejezésre juttatta aggodalmát a véleménynyilvánítás és a szervezetalakítás szabadságának kínai helyzetét illetően, beleértve ebbe a tibeti és az ujgur kisebbséghez tartozók jogait. "Ezzel összefüggésben arra bátorítottam Kínát, hogy kezdjen érdemi párbeszédet a Dalai Láma képviselőivel" - tette hozzá Tusk.

Ami a görög ügyet illeti, azzal kapcsolatban az Európai Tanács elnöke leszögezte: nem igaz, hogy az athéni kormánynak javulni fog a tárgyalási pozíciója, ha a július 5-re kiírt népszavazáson a nemzetközi hitelező intézmények javaslatainak elutasítása kap többséget. Ellenkezőleg, egy ilyen kimenetelű referendum csak tovább fogja szűkíteni a tárgyalások lehetőségét - vélekedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2015.06.29 23:02

Itt a masik intojel es tanacs a vilag egyik legnagyobb gazdasagatol.. nem tudom Tsipras mennyire tajekozott.. de USA mogott most Kina is felsorakozik.. hogy ezt azert vegig kellene gondolni.. sot Oroszorszag is azt javasolta, akar adna is penzt de csak miutan kiegyezett a syriza az EU-val kulonben nem..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html