Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megérkezett Brüsszelbe az athéni kormány friss javaslata arról, hogy indítsanak új hitelprogramot Görögország finanszírozására - jelentette az olasz La Stampa tudósítója uniós forrásokra hivatkozva. A Guardianon olvasható dokumentumból kiderül, hogy a görög vezetés újra kéri a kedd éjfélig tartó jelenlegi program meghosszabbítását, amivel elkerülhetnék a technikai értelem vett államcsődöt. Ez az IMF-nek járó 1,6 milliárd eurós hitelrészlet törlesztésének elmulasztásával állna elő.

A kétéves segélyprogramot teljes egészében az eurózóna biztonsági alapjából, az Európai Stabilitási Mechanizmusból finanszíroznák, azaz kihagynák az Nemzetközi Valutaalapot - idézte a Reuters Alekszisz Ciprasz miniszterelnök hivatalának közleményét. További fontos eleme az indítványnak, hogy vele párhuzamosan elindítanának egy adósságátalakítási folyamatot is.

A Guardian értékelése szerint Athén húzása nagy változást hozhat, feltéve, hogy barátságos fogadtatásra talál a hitelezőknél. Az athéni vezetés sajátos indoklása szerint a vasárnapra tervezett népszavazás kiírásával voltaképpen a tárgyalások folytatását igyekeztek megalapozni, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a totálisan váratlan javaslat.

Most jut eszükbe?

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az EU-s segélycsomagok állandó jellemzője, hogy az utolsó pillanatban egyeznek meg róluk a felek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szakértők egy része egy éve mondja, hogy a görögöknek szükségük van egy harmadik segélyprogramra is a 2010. májusi és a több részletben elfogadott 2011-2012-es csomag után.

Nagy kérdés azonban, hogy az athéni kormány miért nem megválasztása után, januárban állt elő ezzel az ötlettel? Végül megjegyzik, hogy egy ilyen programot minden eurótagállamnak jóvá kellene hagynia, ami nem lesz könnyű, tekintve, hogy a német parlament éppen elutasító hangulatban van.

Az eurózóna pénzügyminiszerei (eurócsoport) magyar idő szerint este hétkor kezdenek tárgyalni a görög indítványról. Szakértők szerint biztos, hogy ha elfogadják azt, akkor ugyanolyan kemény reformprogram végrehajtásához kötik az új kölcsönöket, mint amilyeneket Athén a múlt héten elutasított, majd népszavazásra bocsátott.