Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakszervezeti turisztikai bizottság elnöke az alacsony bérekben látja a problémát. A horvát turizmusban ugyanis a fizetések 18 százalékkal alacsonyabbak az országos átlagnál, amely a legfrissebb adatok szerint 5914 kuna volt (244 ezer forint). Emellett a nem lojális konkurenciát is meg kell állítani, akik az alkalmazottjaikat minimálbérre jelentik be, amely 3276 kuna (148 ezer forint), a különbséget pedig feketén kapják kézhez a dolgozók - írta az MTI.

A szakszervezetek megfelelő normák és irányelvek bevezetését is sürgetik, amelyek meghatározzák, hogy egy vendéglátóhelynek hány alkalmazottat kell foglalkoztatnia, hány négyzetméter területet takaríthat egy takarító, és mennyi vendéget szolgálhat ki egy felszolgáló. "Így nem zsákmányolhatják ki a dolgozókat, és az ötven évnél idősebbek is vállalhatnának munkát a turizmusban" - hangsúlyozták.

A turisztikai szezont mindazonáltal meg kell hosszabbítani, a munkaadókat pedig arra kell ösztönözni, hogy a határozott idejű szerződések helyett a tizenkét hónapos munkahelyeket részesítsék előnyben - állítják a szakszervezetek képviselői.

Szakértők szerint a szezonban dolgozók nem tudnak előre tervezni és nem hitelképesek, ezért sokan külföldön vállalnak munkát, vagy inkább munkanélküliek maradnak az alacsony bérek és a sokszor 12 órás munkaidő és a szabadnap nélküli megterhelő munka helyett.

Gari Cappelli turisztikai miniszter a sajtónak arról beszélt, hogy nemcsak a szakmunkások hiányoznak a turizmusból, hanem a menedzserek is.
Kiemelte, hogy közel 800 millió eurót fektetnek az idén közel 40 szálloda újjáépítésébe, és ennyit terveznek jövőre is befektetni. Ugyanakkor azzal kellett szembesülniük, hogy kevés a magasan képzett szállodai dolgozó, vagyis menedzser, akik vezetnék ezeket a hoteleket.

Horvátországban májusban rekordalacsony, 11,7 százalékos munkanélküliséget regisztráltak, az áprilisinál 1,5 százalékponttal kevesebbet. A munkanélküliség tavaly május végén még elérte a 14,3 százalékot. Elemzők szerint a munkanélküliség folyamatos csökkenése Horvátországban csak részben köszönhető az idénymunkák felszívó hatásának. A változást nagyban befolyásolta a fiatal, produktív munkaerő elvándorlása az országból.