Koronavírus: a WHO egészségügyi vészhelyzetet hirdetett

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki genfi tanácsülésén úgy döntött, hogy a kínai Vuhanból elinduló koronavírus-járvány miatt életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt - adta hírül a hvg.hu.
Domokos Erika, 2020. január 30. csütörtök, 21:29
Fotó: Getty Images

A WHO a múlt heti ülésén elutasította, hogy deklarálja a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet. Azóta a szervezet egészségügyi programjának vezetője azt mondta, hogy az egész világnak cselekednie kell. A főtitkár pedig szerdán kijelentette, hogy a WHO bánja, hogy múlt héten a járvány veszélyességét csak mérsékeltnek nevezte magas helyett.

A ma kihirdetett vészhelyzet azt jelenti, hogy egy rendkívüli esemény közegészségügyi szempontból veszélyeztet más országokat is, ezért összehangolt, közös nemzetközi fellépésre van szükség - írta a hvg.hu.

A WHO ajánlásokat fogalmazhat meg az államok számára a járvány kezelését illetően. Ezek az ajánlások érinthetik a nemzetközi közlekedés és áruforgalom korlátozását, illetve az utazóközönség vizsgálatát is a határátkelőkön, kikötőkben, reptereken - írta az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK