A koronavírus európai epicentruma is kialakulhatott már

Újabb európai fertőzéseit jelentették a Vuhan koronavírus (hivatalos nevén 2019-nCoV) járványának: öt brit állampolgár is megbetegedett. A hatóságok mindannyiuk fertőzését egyetlen helyszínre, egy franciaországi síközpontba vezetik vissza. Mindannyian legalább egy hete jártak ott, így nem kizárt, hogy újabb eseteket fognak jelenteni. Az Egyesült Államok mindemellett felfüggesztette a kínai nagykövetségein a vízumkiadást, Olaszország pedig továbbra sem fogad repülőket a távol-keleti országból.
Szabó Dániel, 2020. február 9. vasárnap, 17:29
Fotó: Getty Images

Kína szárazföldi részén szombaton 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A járványnak már mintegy 37 200 fertőzöttjét regisztrálták.

Európában egy nap alatt öt új esetet jelentettek. Az első a spanyol tisztiorvosi szolgálat, mely azt közölte, hogy egy brit férfi jelentkezett a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán köhögéssel, rossz közérzettel és lázas tünetekkel. Ő nem járt Kínában, azonban januárban az Alpok franciaországi részén egy síközpontban volt. A Les Contamines-Montjoieban lévő szállodát nem nevezték meg, amelynél már intézkedtek szombaton a francia járványvédelmi hatóságok - írja a Bloomberg.

Agnes Buzyn, francia egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a városban már diagnosztizálták a vírust egy brit csoport több tagjánál. Négy felnőtt és egy gyermek esetében bebizonyosodott, hogy a betegségben szenved, rajtuk kívül 11 embert pedig kórházba szállítottak kivizsgálásra. A kilenc éves fiú, aki az új esetek között volt, két helyi iskolát is meglátogatott az elmúlt napokban ezért további vizsgálatokat tartanak indokoltnak, az intézményeket pedig óvintékedésből lezárták.

A síközponton belüli fertőzések forrásának egy olyan személyt tartanak, aki Szingapúrban vett részt egy konferencián. Mivel az ázsiai városállamban sok a kínai vendégmunkás, az feltételezhető, hogy ő így kaphatta el a 2019-nCoV betegséget.

Angliában egy másik betegnél is találtak pozitív mintát a Vuhan koronavírusra. Az Egyesült Királyságban az esetek száma így négyre emelkedett jelentette Chris Whitty, brit tisztifőorvos.

További hat fertőzött a japán tengerjárón

A hajó üzemeltetőjének nyilatkozata szerint a Japánban karanténba helyezett hajó további hat utasát megfertőzte az új koronavírus - írja a Bloomberg.

A Diamond Princess tengerjáró hajón a fertőzések száma így már elérte 70-et a japán hatóságok tájékoztatása szerint. Ez a fertőzés legnagyobb gócpontja Kínán kívül.

Kato Katszunobu japán egészségügyi miniszter azt mondta, hogy prioritást fog élvez a hajón utazók minél hamarabbi kivizsgálása. Körülbelül 600 ember tartózkodik a hajón, akiknek gyógyszerre van szükségük.

A vesztegzár miatt több hajózási cég is felfüggesztette ázsiai útjait. Az utasok visszatérítést kapnak.

Olaszország fenntartja a légtérzárat

Olaszország továbbra sem engedélyezi, hogy repülőgépek Kínába induljanak és nem fogad Kínából érkező járatokat. Ezzel Róma az Európai Unió első kormánya, amely ilyen intézkedést hozott - derül ki a Corriere della Sera cikkéből.

"A diplomáciai kapcsolatok relevánsak és a gazdasági kérdések alapvető fontosságúak, de az egészséghez való jog még ezeknél is fontosabb" - mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Olaszország a február 2-tól április 28-ig tartó időszakra felfüggesztette a légiközlekedést Kínába, Hongkongba, Makaóba és Tajvanba.

Az Egyesült Államok nem ad vízumot

Az USA kínai nagykövetsége felfüggeszti a rendszeres vízumszolgáltatásokat a koronavírus-járvány miatt. Előfordulhat, hogy az amerikai pekingi nagykövetség és Csengtu, Kanton, Sanghaj és Senjang városok konzulátusai csak a normál vízumeljárásokat függesztik fel, sürgősségi ügyekkel még foglalkoznak - derül ki az amerikai külügy honlapjáról.

Magyarországon ez a helyzet

Magyarországon nincs az új koronavírus által fertőzött beteg, viszont influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső légúti megbetegedéseket - magyarázta Dánielisz Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője vasárnap.

A magyar kórházak már a múlt hét elején megkapták a hivatalos eljárásrendet, ha diagnosztizálnák a fertőzést. Már több embert kivizsgáltak, de egyelőre senkinél sem találtak meg a 2019-nCoV vírustörzset.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.11 00:50

@Józsi2222:
De az influenza elleni oltás akkor sem kapod meg, ha bármi meghűléses betegséged van vagy ismeretlen okból lázas vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.11 00:46

@hedviga:
Amikor influenzás voltál, akkor biztosan nem kaptál influenza elleni oltást.
Akkor már ez úgysem ert volna semmit.
Egyébként is influenza elleni oltás vakcína.
Ez azt jelenti, hogy vírussal oltanak be, de mégsem a vírussal, de a szervezeted azt hiszi, hogy igen.
És a szervezeted egyből akcióba kezd, hogy a vírusból semmi ne maradjon.
Igy amikor támadnak az igazi vírusok az adott influenza vírusok, a szervezeted már röhög a markában.
Mert ő már felkészülten, tejes fegyverzetben várja őket.
Bel@thatod, hogy teljesen felesleges lenne becsapós vakcínát kapnod, ha a vírus már ott van a szervezetedben és beteggé tett.
Utólag ez olyan mint halottnak a puszi.
Nem jön lázba tőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.02.10 11:17

@Józsi2222: ..és az a rengeteg tourista aki ide érkezik, be van oltva például kanyaró ellen? Oltási könyv nélkül be sem engednék senkit ebbe az országba! De Magyarországon is kötelezővé tenném! Egyszer egy oltási ponton oltottak be, akkor nem voltam beteg. De amikor a házi orvosomnál, néhány évvel ezelőtt, akkor beteg voltam. Eltették a 3200,- Ft-omat, azt, hogy tulajdonképpen mit fecskendeztek belém, azt csak ők tudták. Lehetett egy sima vitamin injekció is. Ezért kellene jobban megfizetni az egészségügyben dolgozókat például.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.09 19:25

@hedviga: vasárnap 19 07
Én mindig beoltatom magam influenza ellen.
Te be vagy oltva?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.02.09 19:07

Egyáltalán egyetlen hazánkba érkező kínain is elvégezték a tesztet szúrópróbaszerűen? Az influenza-járvány sem lenne kötelező! Nem sokat tesznek ellene sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html