Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen nőtt az érdeklődés Szlovákiában a nagyobb hozamot biztosító vállalati kötvények iránt, ám az elemzők szerint az ezeket választók akár egész befektetése elúszhat - figyelmeztet a pozsonyi Új Szó.

Manapság több cég öt százalékot is meghaladó éves hozammal próbálja magához csalogatni a vállalati kötvényeibe fektetőket, ami a banki betéti kamatok jelenlegi szintjét tekintve rendkívül vonzó ajánlatnak tűnik a lakossági ügyfeleknek is - nyilatkozta Jaroslav Ilek, az expertnafinancie.sk pénzügyi portál elemzője.

A jegybank ezzel kapcsolatos legutóbbi felmérése szerint Szlovákiában már több mint egymilliárd eurót fektettek vállalati kötvényekbe az emberek, akik jelentős része bizonyára nincs tisztában azzal, hogy ezek a legkockázatosabb befektetések közé tartoznak.

Piramisjáték

A kötvénykibocsátás azon cégeknek lehet jó megoldás, amelyeknek a bankok már nem kölcsönöznek, így más módon kénytelenek pénzhez jutni. A visszafizetésre csak a cég vagyona kínál garanciát. Ha ez egy csődben elúszik, elviszi magával a kötvényesek pénzét. is.

A szlovákiai piacon jelenleg több olyan cég is kínál vállalati kötvényeket, amely semmilyen tevékenységet nem folytat, csak a lehető legnagyobb hozammal próbál meg minél több ügyféltől kicsalni lehetőleg minél nagyobb összeget. (Azaz piramisjátékot folytat.) Az ajánlatok között 7-8 százalékos hozamot biztosítók is vannak, miközben több ilyen cég biztosan nem lesz képes fizetni - mondta Ilek.

A fotó forrása: Shutterstock