Augusztusban a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes értékkel megegyező 54,6 pontra, 2016 novembere óta a legalacsonyabb értékre csökkent az euróövezetben a júliusi 55,1 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke a csökkenését jelzi.

Augusztusban a legmagasabb BMI-t Hollandia érte el, 59,1 pontot, Írország pedig 57,5 pontot. A holland mutató két hónappal ezelőtt, az írországi pedig hét hónappal ezelőtt már állt magasabban. Ausztria 56,4 pontot ért el, ami húsz havi mélypont. Az 55,9 pontos német BMI két hónapja a legalacsonyabb, az 53,9 pontos görög pedig három hónapja a legmagasabb lett. Olaszország 50,1 pontot ért el augusztusban, 24 hónapja a legalacsonyabbat.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérést kommentálva elmondta: "az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye tovább növekedett ugyan augusztusban, az új megrendelések két éve legalacsonyabb beérkezése azonban rontotta a kilátásokat. Az exportkereslet csökkenése részben az eurónak az év folyamán korábban elért erősödésének tulajdonítható ugyan, de a vállalatok már kockázatkerülésre utaló jelekről is beszámoltak"

Hozzátette: "A kereskedelmi ellentétek éleződése, az importvámok hátrányos következménye, valamint a Brexit miatti aggodalmak mind hozzájárultak az év hátra lévő részével kapcsolatos üzleti várakozások romlásához. A hangulati mutató így 2015 novembere óta a legalacsonyabbra süllyedt."

"Ebben a környezetben egyáltalán nem meglepő, hogy az új munkahelyek létesülése másfél éve a legalacsonyabbra csökkent, bár ezzel együtt is még lendületesnek tekinthető" - mondta.

Ezt már olvasta? Tovább lassult a kínai feldolgozóipar növekedése

A kép forrása: Pixabay.