Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lech Wa³êsa, ahogy azt sokan mondják Lengyelországban: "az örökifjú" betöltötte 76. évét. Ebből az alkalomból az egykori államfő és a Szolidaritás szakszervezet legendás vezetője a közösségi médiában közzétette azt a képet, amelyen hírességekkel együtt ünnepli születésnapját. A béke Nobel-díjas politikus az egész világból kapta a jókívánságokat - írta az onet.pl.

Wa³êsa 1943-ban született Popówban, három testvére volt. Villanyszerelőként kezdett el dolgozni. Egyike volt az 1970 decemberében kezdett országos sztrájk vezetőinek. Hat évvel később a hatalommal szembeni kritikája miatt kirúgták az állásából. 1980-ban a Gdanski Hajógyár sztrájkbizottságának élére állt, a következő évben a Szolidaritás szakszervezet elnöke lett. A Szolidaritás nemsokára közel 10 millió taggal rendelkező tömegmozgalommá bővült. Ennek az 1981-es a hadiállapot vetett véget, Walesát internálták.

Ezt követően dacára annak, hogy megfigyelték tartotta kapcsolatait egykori kollégáival. 1983-ban béke Nobel-díjjal tüntették ki, 1990-ben választották a Lengyel Köztársaság elnökévé, a hivatalt 1995-ig foglalta el. Elnöksége nagyon viharos volt, azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt a szocialista állambiztonsági hivatallal. 2000-ben visszavonult a politikától, de a médiában gyakran megjelent. Legutóbb azzal állt elő, hogy szemben az európai politikusokkal ő szót tudna érteni Vlagyimit Putyin orosz államfővel, továbbá javasolta az EU feloszlatását, és újraalakítását.