Aláírták: a lengyelek megnégyszerezhetik ukrajnai gázszállításaikat

Lengyelország 2021-ben 6 milliárd köbméter gázt szállíthat Ukrajnának - közölte Piotr Naimski, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja szombaton Varsóban, a lengyel-amerikai-ukrán gázszállítási együttműködésről szóló nyilatkozat aláírása alkalmából tartott sajtóértekezleten.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 31. szombat, 19:01
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció.

Az ukrán és az amerikai küldöttség a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából tartandó szeptember 1-jei nemzetközi megemlékezésekre érkezett Varsóba, és szombaton kétoldalú tárgyalásokat folytattak gazdasági témákban is - derül ki az MTI tudósításából.

2021-ben jelentős gázmennyiséget szállíthatunk Ukrajnának, 6 milliárd köbméterről lehet szó - közölte Naimski, emlékeztetve, hogy a jelenlegi szállítási kapacitás 1,5 milliárd köbméter. Hozzátette, hogy addig lengyel oldalon befejeződnek a lengyel-ukrán interkonnektorhoz szükséges beruházások, de ukrán oldalon még 110 kilométer csővezeték hiányzik.

Az Ukrajnának szánt gázszállítások növelését a 2015-ben a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett üzembe helyezett, cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő bővítése, valamint a Baltic Pipe nevű, a norvég gázt Dániából Lengyelországba szállító vezeték befejezése teszi lehetővé - mondta el Naimski. Az új swinoujsciei gázterminál építése a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, a Baltic Pipe gázvezeték 2022-re épül meg.

A beruházások szükségességéről a sajtóértekezleten Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter beszélt. Segítjük Lengyelországot az orosz gázfüggőség legyőzésében, és támogatjuk ambícióit, hogy természetes földgázszállítási, az LNG-t a szomszéd országokba továbbító központtá váljon - fogalmazott. Ebben a vonatkozásban beszélt az ukrajnai gázszállításokat lehetővé tevő infrastruktúra kiépítéséről is. A szombaton aláírt háromoldalú megállapodás közös elköteleződést jelent az LNG biztonságos térségbeli szállítására - mondta.

Olekszandr Daniljuk, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a sajtóértekezleten az orosz gázszállításoktól való függetlenedés, a szállítások diverzifikációjának szükségességéről beszélt. Néhány éve nem veszünk gázt az (orosz) Gazpromtól, a következő lépés a főleg az Egyesült Államokból származó LNG-hez való hozzáférés - mondta.

Közlése szerint megvitatták a lengyel és amerikai partnerekkel a német-orosz beruházásként a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is. Ezt fenyegetésnek tekintjük a térségbeli biztonság szempontjából- hangsúlyozta Daniljuk.

A PGNiG lengyel állami gázvállalat csütörtökön már kötött egy, még az idén teljesítendő szerződést az amerikai LNG továbbszállítására az ERU Trade ukrán gázvállalattal. A szállítmányok a 2019-2020-as téli időszakban növelnék Ukrajna energiabiztonságát. Az ERU Trade nyilatkozata szerint nem feltétlenül Ukrajna lesz a végállomás, a gázt térségbeli országokba, köztük Magyarországra is szállíthatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.09.02 12:20

@rigolya:
Nem csak a határok számítanak. A románok (nem szívesen hozom őket példának, de ide illenek) jól csinálják. Szenvedtek valamiféle hátrányt, hogy sem az oroszok, sem a németek felé nem köteleződtek el? Kínosan ügyelnek, hogy megőrizzék a függetlenségüket. Minden téren... Pedig nekünk sincs kisebb "nemzeti öntudatunk", mint nekik.
Mi bárhova köteleződünk el, rábaxunk. Már rájöhettek volna vezetőink, hogy egy ilyen kis pöttyöt a térképen csak használnak, partnernek soha nem fognak tekinteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.09.02 09:19

@rigolya: Akiktől várhatnánk, hogy mikor germanizálnak minket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.09.02 09:18

@antitroll: Nem csak németajkú ország vesz körül minket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.02 08:58

Ha valaki eddig kételkedett, akkor itt tetten érhető a gázbeszerzés diverzifikálása. Ezen belül az LNG szerepe pedig kiemelkedő.
Az oroszok az ukránoknak csak jelentős felárral akarták a földgázt adni, vagy úgysem. Az ukránok ezért nyugat felől kénytelenek beszerezni. Ez kényszer és egyben logikus is, hiszen elvben még olcsóbb is lehet nekik a felár miatt.
Az oroszok viszont odakoppintottak az érintett országoknak, köztük Magyarországnak, hogy ne reexportáljanak az ukránoknak.
Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy figyelmen kívül hagyja az orosz "kérést".
A lengyelek meg pont laxarják, jó üzlet a számukra. Az oroszok tehetetlenek, mert minden fenyegetéssel csak maguknak tesznek keresztbe. A lengyelek -ha akarják- vidáman reexportálják az olcsón megvett orosz földgázt, ha az oroszok közvetlenül nem akarják az ukránokat kiszolgálni. A vicces ebben, hogy az adott esetben ukrajnát el sem hagyja, már ott leveszik az orosz szállításokból, törvényesen! És még a Gasprom is jobban jár, mert ha keménykedik, akkor még a gáz Ukrajnán keresztül történő szállítási díját is ki kell fizetnie, hogy aztán ugyanoda visszamenjen egy másik vezetéken... :-)
És ez így van jól. Ezt hívják piacnak. Az energia is csak egy áru...
Az oroszok a földgáz szállításokat fegyvernek használják.
Nem vagyok oroszellenes, bármelyik nagyhatalom megéri a pénzét! De az oroszokkal valahogy csak negatív történelmi tapasztalatok jöttek eddig össze. Ha valaki tud pozitívat, akkor korrigálja az állításomat!
Szóval tőlük függeni a legkevésbé szimpatikus dolog. A lengyelek már meglépték...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.01 20:32

És majd fizetnek is? Mert pénzük az nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html