Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényszék júniusban hozta meg az elsőfokú ítéletét a nemzetközi vállalatoknak nyújtott luxemburgi adókönnyítéseket felfedő iratok nyilvánosságra hozatalának ügyében. Antoine Deltour és Raphael Halet, a PWC (korábbi nevén PriceWaterhouseCoopers) könyvvizsgáló cég korábbi alkalmazottjai 12, illetve 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A harmadik vádlottat, Edouard Perrin újságírót viszont minden vád alól felmentették. Perrin számolt be róla először, hogy a nagyhercegség adóhivatala az ott bejegyzett multinacionális vállalatok százai számára tette lehetővé az egyébként külföldön fizetendő adóterheik minimalizálását.

Júniusi ítéletében ugyan Marc Thill bíró elismerte, hogy a vádlottak tagadhatatlanul hozzájárultak az átláthatóság növeléséhez, a három férfi közül kettőt így is elítéltek lopás, illetve a szakmai titoktartás megsértése miatt. A bíróság döntése ellen az elítéltek és az ügyészség is fellebbezett.

A bíróság épülete előtt mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze hétfőn, többen olyan táblát tartottak a magasba, amelyre azt írták, hogy "le az adóelkerüléssel".

Sajtóhírek szerint nagyjából 200 ezren írták alá korábban azt a petíciót, amelyben támogatásukról biztosították a kiszivárogtatókat, akik a felmentésüket kérték. Szeptemberben több mint száz európai parlamenti képviselő tiltakozott az eljárás ellen. Sven Giegold zöldpárti politikus pedig hétfőn groteszknek nevezte a tárgyalást. Az ügyben december 21-én várható ítélet.

Szakemberek szerint a céges adóelkerülés évente több milliárd euró bevételkiesést jelent az uniós tagállamoknak, ráadásul egyenlőtlen versenyt okoz a vállalatok között.