Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány elfogadta a Dolgozói Tőketerv (PPK) törvényének tervezetét, amely rövidesen a Szejm elé kerül. Ez a nyugdíjreform meghatározó szakasza - tudósított a Business Insider Polska. A jogszabály 2019. január elsején léphet életbe, és első lépésben azoknál a cégeknél vezetnék be, amelyek legalább 250 személyt alkalmaznak.

A PPK-ba minden dolgozó lengyel beiratkozhat 19 és 55 éves kora között, akkor, amikor ezt jónak látja, és bármelyik pillanatban lemondhat róla. Minimum jövedelme két százalékát, a maximum négy százalékát kell befizetnie, amit a munkaadó a befizetésnek megfelelően kiegészít. Az állam 250 zlotys (20 ezer forint) úgynevezett köszöntő befizetést ad a belépőknek, majd minden évben betol ugyanennyit a számlájukra.

Azoknak, akik a minimálbérnél alacsonyabb összeget keresnek, a két százalék helyett csak 0,5 százalékot kell fizetniük, de a munkaadó és az állam hozzájárulását nem vesztik el. A befizetett pénzt az azt kezelő pénzügyi szolgáltatók befektetik.

A kormány arra számít, hogy az állami tíz év alatt 35-40 milliárd zlotyval fogja támogatni az adófizetők pénzéből az öngondoskodás új formájába bekapcsolódó embereket.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu