A gyorsjelentés szerint az első negyedévben 3,8 százalékos GDP-bővülést jegyeztek a kiigazítatlan, illetve a naptárhatással és szezonálisan kiigazított érték szerint is a tavalyi első három hónaphoz képest. (A magyar - amúgy a vártnál sokkal jobb - GDP-adatokról részletesen itt olvashat.)

Az első negyedévben 0,1 százalékkal bővült a román GDP az előző, azaz a tavalyi negyedik negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint egyaránt.

Liviu Voinea, költségvetésért felelős román miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az egész évi gazdasági növekedés elérheti akár a 4 százalékot is, miközben a hatóságok a tavalyi év végén 2,2 százalékos növekedésre számítottak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

Az idei hivatalos román GDP-prognózis egyelőre nem változott.

Tavaly a román gazdaság 3,5 százalékkal nőtt, ami várakozáson felüli eredmény volt. A statisztikai intézet június elején teszi közzé az első negyedéves GDP alakulására vonatkozó újabb jelentését, amely megerősíti vagy pontosítja majd a gyorsjelentésbe foglalt adatot.