Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Múlt vasárnap gyilkolták meg Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát otthonában, ez pedig a szlovákiai kormány bukását hozhatja el. Kuciak utolsó cikkében ugyanis arról írt, hogy az olasz maffia hogyan telepedett meg Kelet-Szlovákiában, valamint hogyan éltek vissza uniós agrártámogatásokkal. De a szlovák belpolitikát jobban megbolygatta, hogy Mária Trosková, a miniszterelnök tanácsadója társtulajdonosa volt a maffiakapcsolatokkal hírbe hozott Antonio Vadala vállalatának, mielőtt Robert Fico asszisztense lett volna.

Egy miniszter már a héten lemondott az ügy miatt: Marek Madaric kulturális miniszter azt mondta, hogy nem tud nyugodtan, tiszta lelkiismerettel dolgozni az ügy miatt. Ezt követően elbizonytalanodott a hármas kormánykoalíción belüli helyzet is.

Vasárnap a Denník N szlovák portál arról számolt be, hogy Andrej Kiska elnök két utat adott a pártoknak vasárnapi tévébeszédében. Vagy leülnek tárgyalni a pártok a kormány radikális átszervezéséről, vagy új választásokat kiírni. Az államfő ezért meg is kezdi a tárgyalást a kormánykoalícióval és az ellenzékkel.

A héten arra vártam, hogy mihez kezd a kormányzó koalíció. Úgy látszik, nincs megoldásuk a helyzetre, de néhányan lemondtak. Nem látok semmilyen tervet arra, hogy kihozzák az országot a jelenlegi állapotból - mondta el a tévében.

Rober Fico miniszterelnök korábban jelezte, nem mond le. Az ügy folyományaként az országon végigsöprő elégedetlenségi hullámot, valamint a tüntetéseket csak az ellenzék kormánybuktatási kísérletének tartja.

Az ellenzéki pártok - a Denník N szerint - kivétel nélkül támogatják az előrehozott választások ügyét.

Vasárnap délután, a Ján Kuciak halálára tartott pozsonyi megemlékezésen közel 50 ezer ember ment el.

A fotó forrása: Georg Hochmuth/APA/AFP.