Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament (EP) két nagy pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták (S&D) megőrzi többségét a május végi EP-választások után, az új szín a kisebb politikai erők megerősödése viheti majd az európai politikába - erősítette meg a korábbi előrejelzéseket a legfrissebb felmérés, amelyet az euronews.com hozott nyilvánosságra. Az EPP 41, az S&D 32 mandátum veszteséggel számolhat 2014-es végeredményhez képest. Ez nagyjából borítékolható, így bizonytalanságot más pártok háza táján találhatjuk.

Az első számú kiszámíthatatlan elem a brit választás eredménye, ezen belül a nacionalista népvezér, Nigel Farage frissen alapított pártja, a Brexit Párt szereplése. A közvélemény-kutatások szerint ez a politikai erő vezeti a szigetország népszerűségi listáit, ám nem világos, hogy melyik euroszkeptikus pártcsaládhoz csatlakozhat az EP-ben. A mérsékelt oldalon Emmanuel Macron centrumpártjának szereplése okoz bizonytalanságot. Öt évvel ezelőtt még ez a párt sem létezett még, és bár csatlakozhat a liberális ALDE pártcsaládhoz, egyelőre formálisan nem kötelezte el magát hozzájuk.

Nyertesek és vesztesek

A friss felmérés szerint a májusi politikai meccs két nagy nyertese az ALDE és az erősen euroszkeptikus Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) lesz. Az előbbi 35 plusz képviselői helyet szerezhet, míg az utóbbi 45 mandátumot. Így az EP centrumában masszív többség alakulhat ki, amihez az EPP 180, az S&D 159 és az ALDE 102 képviselővel járulhat hozzá a britek jelenléte miatt egyelőre továbbra is 751 fős parlamentben. Ha a várhatóan plusz eggyel, 51 fősre gyarapodó Zöldeket is figyelembe vesszük, már majdnem kétharmados lehet az így összeálló többség.

Az EAPN a jelenlegi Nemzet és Szabadság Európája (EFN) pártcsalád átalakulásával jöhet létre: az olasz Matteo Salvni radikális jobboldali Ligája, amely jelenleg Északi Ligaként szerepel ebben, jóval nagyobb súllyal folytathatja pályafutását az EAPN-ben. A pártcsaládod jelenleg a francia Nemzeti Gyűlés elnöke, Marine Le Pen vezeti, ebben a csapatban játszik az Osztrák Szabadságpárt és a német Alternatíva Németországnak is.

Figyelik Orbánt

A politikai elemzők külön figyelemmel kísérik a Fideszt vezető Orbán Viktor manőverezését. A párt jelenleg az EPP felfüggesztett tagja, ám az elmúlt napokban tovább mélyült az ellentéte a pártcsaláddal. A magyar kormányfő kijelentette, hogy nem támogatja az EPP európai bizottsági elnökjelöltjét, Mafred Webert, mire a pártcsalád részéről - a Politico jelentése szerint - rövid üzenetet kapott: az Néppárt támogatását élvező bizottsági elnököt (Jean-Claude Junckert) már korábban is megválasztották a Fidesz EP-képviselőinek szavazatai nélkül.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU, a Néppárt legnagyobb politikai erejének elnöke szintén reagált Orbán Viktor megjegyzésére. Úgy látja, a magyar vezető eldöntötte, hogy kiviszi a pártját az EPP-ből. Említett megjegyzése mellett erre utal, hogy egymás után fogad ismert euroszkeptikus politikusokat, köztük Matteo Salvini olasz belügyminisztert. Sebastian Kurz osztrák kancellár óvatosabban fogalmazott: Weber támogatásának visszavonása nem befolyásolja azt az eljárást, amelyet az EPP indított a Fidesz tagságának felülvizsgálatára.

Az elemzői találgatások szerint a Fidesz, ha kilép az EPP-ből, akkor a Salvini befolyása alá kerülő EAPN-hez csatlakozhat. Mivel a magyar kormánypárt várhatóan 12-13 képviselőt küld az EP-be, ezzel a helyezkedéssel nagy szívességet tehet az "ősellenfélnek", a mérsékelt baloldalnak, mert minimálisra csökkentheti a különbséget az EPP és az S&D mandátumai között. Az utóbbi kettő viszonyában tehát megerősítheti a baloldalt.