Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a kilátás, hogy a kormányrúd egy euroszkeptikus koalíció kezébe kerülhet, amely költekezésbe kezdhet, dacolva az Európai Unió szigorú költségvetési előírásaival, illetve visszafordíthatja az előző kabinet piacbarát reformjait, ráirányította a figyelmet Olaszország államadósságára, amely 2300 milliárd eurós értékével a világelsők között van.

"Olaszország messze nem oldotta meg régi keletű problémáit, és most egy újabbra tett szert. Hosszú, több hónapig elhúzódó és bonyolult (kormányalakítási) tárgyalásokra kell felkészülni" - mutatott rá Lorenzo Codogno, az LC Macro Advisors brit tanácsadó cég alapítója, az olasz gazdasági és pénzügyminisztérium volt magas rangú tisztségviselője.

A milánói tőzsde irányadó indexe, az FTSE MIB 0,38 százalékkal, 21 829,50 pontra csökkent hétfőn zárásra. A nap vesztesei a bankok voltak, különösen sokat veszítettek árfolyamukból a közepes méretű, a hazai piacra koncentráló és a rossz hitelek magas állományával küzdő pénzintézetek. A BPER Banca 7,34 százalékos, a Banco BPM 6,15 százalékos, az UBI Banca pedig 3,77 százalékos mínuszban zárt. A nagybankok közül az Intesa Sanpaolo 1,41 százalékos, az UniCredit pedig 3,43 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést.

A nap másik vesztese a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök ellenőrzése alatt álló médiacsoport, a Mediaset, amely jogi vitában áll a Vivendi francia médiacsoporttal fizetős tv üzletágának meghiúsult eladása miatt. A Mediaset árfolyama 5,53 százalékos mínuszban zárt, mivel Berlusconi pártja, a Hajrá Itália gyenge választási eredményét a piacok úgy értékelték, hogy meggyengült a Mediaset alkupozíciója.

A tízéves olasz államkötvények hozama a napi maximumon 2,14 százalékon állt, ami tavaly október óta a legmagasabb érték. Délutánra 2,11 százalékra mérséklődött a hozam - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!