Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szöveget technikai okokból, fordítási és szerkesztési feladatok miatt a korábban tervezettől eltérően nem reggel kilenc órakor, hanem fél tizenkettőkor mutatják be, és arról néhány órával később szavazhatnak.

Az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban az eredeti tervek szerint péntek este ért volna véget, de lezárását - és ezzel az átfogó klímavédelmi megállapodás elfogadását - előrelépés hiányában szombatra halasztották.

Általánosan elfogadott nézet szerint a Föld légkörének átlagos felmelegedését legfeljebb két Celsius-fokban maximálni kell az iparosodás előtti mértékhez képest, ha a világ el akarja kerülni az ökológiai katasztrófát. A kis szigetországok, amelyeket a tengervízszint emelkedése miatt máris mindenkinél erősebben sújt a klímaváltozás, két Celsius-fok helyett másfél fokot szorgalmaznak.

Az eddig ismeretessé vált utolsó - csütörtök este bemutatott - szövegváltozat szerint a 195 ország azt vállalja, hogy a felmelegedést átlagosan 2 Celsius-fokban maximálják, de folytatják az erőfeszítéseket arra is, hogy csak 1,5 fokos legyen. Nyitott volt azonban a három legfontosabb kérdés: a differenciálás, azaz az erőfeszítések megosztása a fejlett és a fejlődő országok között, a finanszírozás, valamint a megállapodás célkitűzései. A megállapodás politikailag kötelező érvényű lesz, de nem ír elő szankciókat azon államokkal szemben, amelyek nem tartják be.