Meglepetést okoztak a lengyelek

A lengyelek túlnyomó többsége úgy véli, hogy a kormány túlságosan sokat költekezik, beleértve ebbe a szociális támogatásokat is, és ehelyett az államadósságot kellene csökkentenie.
Barabás Júlia, 2019. július 1. hétfő, 06:20
Fotó: Shutterstock

A lengyelek csaknem háromnegyede (71 százalék) szerint a kormány jelenleg túl sokat költ, amivel feleslegesen eladósítja Lengyelországot - idézte a Rzeczpospolita a ciekaweliczby.pl felmérésének eredményeit. A vizsgálatban a lengyelek véleményére voltak kíváncsiak az országuk kínálta életfeltételekről, a saját és az állam jövedelmeiről, a kiadásokról és az adósságokról.

A határozott többség kritikusan szemléli a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) szociális programját, még az 500 pluszt is, amely minden gyermek után 500 zloty (37 ezer forint) plusz családi pótlékot juttat az a családoknak. A válaszadók több mint fele szerint a PiS-nek csökkentenie kellene az államadósságot, ehhez vissza kellene fognia az 500 plusz jellegű szociális kiadásokat, az úgynevezett babakelengye juttatást és a 13. havi nyugdíjat.

A megkérdezettek 87 százaléka úgy tapasztalta, hogy az elmúlt évben nőttek a megélhetési költségek Lengyelországban. Több mint felük szerint jelentős volt az emelkedés, 33 százalékuk szerint viszont csak kicsit.

A két fő politikai tábor, a mérsékelt és a radikális jobboldal hívei láthatóan egyetértenek abban, mit kezdjenek a pénzükkel, ha többet keresnek, mint amire számítottak. Többségük igyekszik spórolni, 22 százalékuk folyó kiadásokra fordítja a pénzt, 19 százalékuk elmaradt hitelét fizeti ebből. A válaszadók fele szerint az államnak elmaradt adósságai törlesztésére kellene költenie váratlan pluszbevételeit, 33 százalékuk úgy vélte, hogy minél többet félre kellene tennie arra az esetre, ha rosszabb idők jönnének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly, 2019.07.01 08:52

Ha Mocsok-Európát még nem furdalná most is a lelkiismeret, hogy hagyta Lengyelország 18. századi felosztását, akkor Brüsszel nem kezelné ilyen lagymatagon a demokráciablabla és az értéknek álcázott érdekek ügyében kezdeményezett eljárást. Magyarország erre bármikor felfűzhet jó pár nyilvánvaló, de gondosan agyonhallgatott "párhuzamot".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html